با محدودیت های بلاکچین آشنا شوید

با محدودیت های بلاکچین آشنا شوید

0

بلاکچین یک پلتفرم است که ارزهای دیجیتال مختلفی مثل بیت‌کوین با استفاده از این فناوری ساخته می‌شوند. امروزه، بحث‌ها و مقالات زیادی در مورد مزایای بلاکچین برای برنامه‌نویسان، شرکت‌ها و حتی افراد عادی وجود دارد. البته، بخش زیادی از این منافع نیز واقعا درست است. با این حال، این تعریف و تمجیدها، تنهای یک روی سکه‌اند و زیاد به محدودیت های بلاکچین پرداخته نشده است. شاید به همین دلیل بوده که این فناوری نتوانسته تا به امروز، جای خود را بین مردم و شرکت‌ها باز کند. (لینک پیشنهادی: خرید ارز دیجیتال)

کیوسک آکادمی در این مطلب، همه محدودیت ‌های بلاکچین را به زبانی ساده و قابل فهم بررسی می‌کند. پس با ما همراه باشید.

برای اینکه بتوانید در ادامه درک بهتری از این مطلب داشته باشید، ابتدا باید ببینیم که اصلا بلاکچین چیست. سعی می‌کنیم تعریفی ساده را از بلاک چین ارائه دهیم.

مطالعه بیشتر: بلاکچین چیست؟

بلاکچین چیست؟

بلاکچین یک فناوری دفتر کل غیر متمرکز است که تلاش می‌کند تا برخی از مشکلات دفتر کل متمرکز را برطرف کند. در بلاکچین، دو طرف یک تراکنش مالی در شبکه‌‌ای غیر متمرکز و تشکیل‌شده از هزاران عضو به یکدیگر متصل می‌‌شوند تا ترکنش مالی را انجام دهند. برای تایید درستی این تراکنش، از مکانیزمی به نام الگوریتم اجماع استفاده می‌شود.

پیچیده به‌نظر می‌رسد؟ بیاید با بررسی یک مثال ساده، بلاکچین را تعریف کنیم.

سه فرد را در نظر بگیرید. هر یک از این سه نفر، هویت منحصر به‌فرد خودشان را دارند. زمانی که این سه نفر بخواهند تراکنشی را انجام دهند، باید یک نهاد مرکزی مثل بانک بین آن‌ها وجود داشته باشد. برای مثال، اگر یک نفر تلاش کند پولی را برای دیگری ارسال کند، باید از طریق یک درگاه پرداخت بانکی این کار را انجام دهد.

حالا به شبکه غیر متمرکز یا همان بلاکچین می‌رسیم. اگر علی بخواهد پولی را برای امیر ارسال کند، می‌تواند بدون نیاز به یک نهاد مرکزی مثل بانک، این کار را در یک شبکه غیر متمرکز انجام دهد. در این شبکه، هر یک از افراد به‌عنوان بانک خودشان عمل می‌کنند. این افراد نیازی ندارند تا برای انجام تراکنش‌های خود به یک درگاه بانکی متصل شوند. تراکنش‌ها به‌طور خودکار بین آن‌ها انجام می‌شوند.

اگر می‌خواهید اطلاعات بیشتری در مورد بلاکچین داشته باشید، می‌توانید مطلب بلاکچین چیست را بخوانید.

مطالعه بیشتر: حمله دیداس

کیوسک | صرافی آنلاین ارز دیجیتال
همین حالا اکسی اینفینیتی خود را خرید کنید
کیوسک | صرافی آنلاین ارز دیجیتال
همین حالا اکسی اینفینیتی خود را خرید کنید

مهم‌ترین محدودیت های بلاکچین

فناوری بلاک چین می‌تواند جهان اطراف ما را تغییر دهد. با این حال، برای درک بهتر مزایایی که این تکنولوژی به ما ارائه می‌دهد، باید معایب آن را هم بشناسیم. در این بخش مهم‌ترین مشکلات بلاکچین را بررسی می‌کنیم.

بلاکچین یک سیستم محاسباتی غیرمتمرکز نیست

بلاکچین شبکه‌ای است که برای عملکرد خود، وابسته به نودها (کامپیوترهای متصل به بلاکچین) است. در واقع، کیفیت عملکرد نودها است که کیفیت یک بلاکچین را تعیین می‌کند. برای مثال، بیت‌کوین یک بلاکچین قدرتمند دارد که نودها را به مشارکت در شبکه تشویق می‌کند.

در مقابل یک شبکه محاسباتی غیر متمرکز وابسته به کیفیت عملکرد نودها نیست و به‌طور خودکار فعالیت می‌کند. شبکه محاسباتی غیر متمرکز تراکنش‌هایی را بر اساس یک سری قوانین مشخص انجام می‌دهد و سوابق آن‌ها را ثبت می‌کند. بلاک چین هم همین کار را انجام می‌دهد، اما تفاوت آن است که بر خلاف بلاکچین، در یک شبکه محاسباتی غیر متمرکز، نیازی به فعالیت درست همه نودها نیست.

واضح است که می‌توان بلاکچین را یک شبکه غیر متمرکز دانست، اما این فناوری ویژگی‌های یک سیستم محاسباتی غیر متمرکز را ندارد که بتواند یک ابزار سودآور برای شرکت‌ها محسوب شود.

مطالعه بیشتر: حمله کانال جانبی

مقیاس پذیری یک مشکل مهم در بلاکچین است

مقیاس پذیری

مقیاس‌پذیری یکی دیگر از محدودیت‌ های بلاکچین است. بر خلاف سیستم‌ متمرکزی که در بانک‌ها سراغ داریم، مقیاس (سرعت و توان عملیاتی) بلاکچین‌ها را نمی‌توان به‌سادگی افزایش داد. اگر از شبکه بیت‌کوین استفاده کرده باشید، حتما این موضوع را فهمیده‌اید که مدت زمان نهایی شدن تراکنش شما، وابسته به میزان شلوغی در این شبکه است. یعنی هرچه شبکه شلوغ‌تر باشد و تراکنش‌های بیشتری انجام شود، زمان انتظار برای انجام تراکنش شما هم بیشتر طول می‌کشد. این موضوع به دلیل مشکل مقیاس‌پذیری در بلاکچین است.

با این حال، تغییرات چشمگیری در مقیاس‌پذیری بلاکچین‌ها انجام شده است. در مورد شبکه بیت‌کوین، راه‌ حل‌هایی عملیاتی شده یا در آینده انجام خواهند شد تا توان و سرعت این بلاکچین افزایش یابد. راه حل مشکل مقیاس‌پذیری این است که تراکنش‌ها در خارج از شبکه اصلی انجام بگیرد و از بلاکچین بیت‌کوین تنها برای ذخیره و دسترسی به اطلاعات استفاده شود.

البته، بلاکچین‌های جدیدتری راه‌ندازی شده‌اند که قرار است مشکل مقیاس‌پذیری شبکه بیت‌کوین را حل کنند، اما هنوز هم هیچ یک از آن‌ها نتوانسته‌اند تا با روش‌های پرداخت متمرکز رقابت کنند. اگر سرعت تراکنش بیت‌کوین و درگاه پرداخت ویزا (VISA) را مقایسه کنیم، تفاوت زیادی بین این دو روش مشاهده می‌کنید. اکنون، شبکه بیت‌کوین تنها قادر به انجام پنج تراکنش در هر ثانیه است، در حالی که ویزا می‌تواند در هر ثانیه، تعداد 1700 تراکنش را انجام دهد، یعنی تعداد تراکنش‌های روزانه در ویزا، 150 میلیون است.

در نهایت می‌توان گفت که بلاکچین هنوز برای انجام تراکنش‌ها با مقیاس گسترده جهانی آماده نیست. این فناوری هنوز هم به ارتقای گسترده‌ای نیاز دارد تا بتواند به‌عنوان یک روش پرداخت برای فعالیت‌های روزانه استفاده شود.

مطالعه بیشتر: حمله ربودن کلیپ بورد

برخی از بلاکچین‌ها به انرژی زیادی نیاز دارند

فناوری بلاکچین برای نخستین بار با راه‌اندازی بیت‌کوین به جهان معرفی شد. برای اینکه تراکنش‌ها در بلاکچین بیت‌کوین تایید شوند، دستگاه‌های استخراج یا ماینینگ باید انرژی زیادی مصرف کنند. مصرف بالای انرژی هم یکی از مشکلات دیگری است که باعث شده نتوانیم از بلاکچین به‌طور گسترده استفاده کنیم.

البته همه بلاکچین‌ها مثل بیت‌کوین نیستند. بلاکچین‌های دیگری نیز وجود دارند که تا حدی مشکل مصرف بالای انرژی را بر طرف کرده‌اند. در این شبکه‌ها، نیازی نیست که برای تایید هر تراکنش‌، همه نودها از سراسر جهان مشارکت کنند، بلکه مشارکت تعدادی از نودها نیز کافی است.

اما اگر بخواهیم در مورد بیت‌کوین، محبوب‌ترین شبکه بلاک چین صحبت کنیم، مشکل مصرف بالای انرژی همچنان وجود دارد. به‌طور خلاصه، باید بگوییم که بلاکچین‌های جدیدتر توانسته‌اند مشکل انرژی شبکه بیت‌کوین را حل کنند.

مطالعه بیشتر: دارایی مصنوعی

بلاکچین در مواردی ناکارآمد است

در حال حاضر، بلاکچین‌های زیادی راه‌اندازی شده‌اند. اگر محبوب‌ترین آن‌ها که در شبکه بیت‌کوین استفاده شده را در نظر بگیریم، می‌توان ناکارآمدی زیادی را در این سیستم دید. این یکی از مهم‌ترین محدودیت های بلاکچین است.

مثلا، اگر بخواهید یک دستگاه ماینر را به شبکه بیت‌کوین متصل کنید، حداقل باید یک فضای خالی 100 گیگابایتی را در اختیار داشته باشید. ذخیره داده‌ها در بیت‌کوین ناکارآمد است و این موضوع می‌تواند به مشکلاتی برای دستگاه‌هایی که می‌خواهند عضوی از شبکه بیت‌کوین باشند، منجر شود.

در بیت‌کوین، هر زمان که داده‌ها به‌روزرسانی شود، به حجم اطلاعات قبلی اضافه خواهد شد، پس باید راه بهتری برای ذخیره اطلاعات شبکه بیت‌کوین در نظر گرفت. همچنین، هرچه تعداد تراکنش‌های بیشتری انجام شود، اندازه بلاک چین نیز بزرگ‌تر خواهد شد.

اگر این روند ادامه پیدا کند، شبکه نیز روز به روز کندتر می‌شود. این موضوع برای بلاکچین‌هایی که قصد دارند کاربردهای تجاری را با سرعت و توان بالا در اختیار شرکت‌ها قرار دهند، یک مشکل جدی است.

مطالعه بیشتر: بایننس بریج

بلاکچین کاملا امن نیست

امنیت

با اینکه بلاکچین از پلتفرم‌های دیگر امن‌تر است، اما نمی‌توان گفت که فناوری بلاکچین از امنیت کامل برخوردار است. روش‌های مختلفی وجود دارند که می‌توانند بلاکچین را در معرض حملات هکری قرار دهند. در ادامه، مهم‌ترین روش‌های حمله به بلاکچین‌ها را بررسی می‌کنیم.

حمله 51 درصدی (51% attack)

اگر یک تیم یا نهاد بتواند کنترل 51 درصد یا بیشتر نودهای یک شبکه را داشته باشد، می‌تواند کنترل کامل شبکه را در دست بگیرد. از این طریق، نهاد یا کسی که کنترل 51 درصد از نودها را در اختیار دارد، می‌تواند اطلاعات ثبت‌شده دفتر کل غیر متمرکز را تغییر دهد.

با این کار، می‌توان یک تراکنش را دوبار یا چند بار انجام داد، یا به عبارت دیگر، پول دیجیتالی را چند بار خرج کرد. پس شبکه‌های عمومی مثل بیت‌کوین که هر کسی می‌تواند در آن عضو شود، بیشتر در معرض ریسک حمله 51 درصدی قرار دارند.

مطالعه بیشتر: گس اتریوم چیست؟

دوباره خرج کردن (Double spending)

دوباره خرج کردن هم یکی از مشکلات امنیتی در بلاکچین‌ها است. برای جلوگیری از حمله دوباره خرج کردن به شبکه، بلاکچین‌ها از مکانیزم‌هایی به نام الگوریتم اجماع استفاده می‌کنند. دوباره خرج کردن تنها در شبکه‌هایی ممکن است که هدف حمله 51 درصدی قرار گرفته باشند.

حمله دیداس (DDoS’s attack)

در این حمله، سیل عظیمی از درخواست‌های مشابه به نودها ارسال می‌شود تا شلوغی شبکه افزایش یابد و در نهایت از کار بیفتد.

شکستن رمزنگاری

یکی از مشکلات امنیتی دیگر بلاکچین‌ها، استفاده از تکنیک رمزنگاری است که در آن‌ها استفاده شده است. با بکارگیری الگوریتم‌های کوانتوم به‌سادگی می‌توان یک رمزنگاری را شکست. البته، بلاکچین‌های جدیدتر از الگوریتم‌‌های رمزنگاری مقاوم در برابر کوانتوم استفاده می‌کنند.

مطالعه بیشتر: ساید چین

کاربران بانک خود هستند

برای اینکه بتوان بلاکچین را به یک شبکه غیر متمرکز تبدیل کرد، مهم است همه افراد به‌عنوان بانک خود عمل کنند. همان‌طور که احتمالا حدس می‌زنید، خود این موضوع یک مشکل جدید را برای بلاک چین ایجاد می‌کند.

برای دسترسی به دارایی‌ها یا اطلاعاتی که در بلاکچین‌ها ذخیره می‌شود، افراد از یک کلید خصوصی استفاده می‌کنند. زمانی که فردی قصد دارد یک کیف پول یا والت را برای ذخیره دارایی دیجیتال خود ایجاد کند، کلید خصوصی برای او ساخته می‌شود.

پس از آن، این کلید خصوصی مثل رمز یک گاوصندوق عمل می‌کند و افراد تنها با در اختیار داشتن این رمز می‌توانند به ارزهای دیجیتال خود در بلاکچین دسترسی داشته باشند. پس حفظ و نگهداری این کلید خصوصی از اهمیت بالایی برخوردار است.

به دلیل اینکه پای یک نهاد یا موسسه مالی در میان نیست تا رمزتان را نگه دارد، شما مسئول حفظ و نگهداری از کلید خصوصی خودتان هستید. در صورتی که کلید خصوصی را گم کرده یا از دست بدهید، باید برای همیشه با ارزهای دیجیتال خودتان خداحافظی کنید.

اگر فردی هستید که معمولا رمز عبورتان را فراموش می‌کنید، بهتر است هرگز کلید خصوصی خود را فراموش یا گم نکنید. این موضوع، یکی از جدی‌ترین مشکلاتی است که در بلاکچین‌ وجود دارد. به هر حال ممکن است برخی از کاربران اشتباه کرده یا تحت شرایطی کلید خصوصی خود را گم کنند.

مطالعه بیشتر: مقیاس‌پذیری در بلاکچین

کیوسک | صرافی آنلاین ارز دیجیتال
همین حالا سندباکس خود را خرید کنید

هزینه پیاده‌سازی بلاکچین بالاست

از مهم‌ترین محدودیت های بلاکچین این است که هزینه‌های طراحی و پیاده‌سازی بلاکچین بالاست. حتی با اینکه بسیاری از بلاکچین‌ها، متن باز (open source) بوده، (یعنی هر برنامه‌نویسی می‌تواند بدون دریافت مجوز خاصی در توسعه آن شرکت کند) بازهم پیاده‌سازی بلاکچین نیازمند یک سرمایه‌گذاری بزرگ از سوی یک سازمان است.

هزینه‌های پیاده‌سازی یک بلاکچین مربوط به استخدام برنامه‌نویسان، مدیریت یک تیم متخصص در همه جوانب فناوری بلاکچین است. به‌علاوه، اگر به به‌دنبال راه‌اندازی یک بلاکچین تجاری باشید، باید هزینه‌های دریافت مجوز فعالیت آن را بپردازید.

هزینه‌های دیگری نیز وجود دارند که به فعالیت‌های نگهداری و پشتیبانی از بلاکچین مربوط می‌شوند. پس کسب و کارهایی که به استفاده از فناوری بلاکچین علاقه‌مند هستند، بهتر است ابتدا یک سرمایه‌گذار مناسب پیدا کنند.

حالا که با بزرگ‌ترین مشکلات فناوری بلاکچین آشنا شدید، 6 مورد از اصلی‌ترین محدودیت های بلاکچین را ادامه بررسی می‌کنیم.

مطالعه بیشتر: رپد توکن

6 نمونه از محدودیت های بلاکچین

مشکلات بلاکچین

پیچیدگی

یکی از مهم‌ترین محدودیت ‌های بلاکچین، پیچیدگی آن است. اگر قصد ورود به دنیای بلاکچین را داشته باشید، باید با یک لغت‌نامه کاملا جدید آشنا شوید. دنیای بلاکچین اصلا جای مناسبی برای یک تازه‌وارد نیست. البته تعداد زیادی از دوره‌های آموزشی در زمینه فناوری بلاکچین و ارزهای دیجیتال وجود دارند که برای مبتدیان مناسب است، اما بلاکچین به‌طور کلی یک فناوری پیچیده است. پس نمی‌توان انتظار داشت که این فناوری یک‌شبه مورد استقبال و استفاده عموم مردم قرار بگیرد.

مطالعه بیشتر: رویکرد چند زنجیره‌ای

اندازه شبکه

بلاکچین‌ نیازمند تعداد بالایی از کاربران است. اگر بلاکچین از یک شبکه قدرتمند شامل تعداد بالایی از نودها برخوردار نباشد، استفاده از مزایای آن نیز دشوار می‌شود. بحث‌های زیادی مطرح‌اند که آیا این موضوع یک نکته منفی برای بلاکچین‌ها محسوب می‌شود یا یک مزیت.

هزینه و سرعت تراکنش‌ها

بلاکچین بیت‌کوین در نخستین سال‌های فعالیتش، امکان تراکنش‌های بدون کارمزد را ممکن می‌ساخت. این روزها، با افزایش اندازه شبکه، استفاده از شبکه بیت‌کوین را دیگر نمی‌توان به‌عنوان به‌‌صرفه‌ترین گزینه انتقال پول درنظر گرفت. امروزه، هزینه کارمزد تراکنش‌های این شبکه روز به روز افزایش می‌یابد.

خطای انسانی

اگر از یک بلاکچین به‌عنوان پایگاه ذخیره داده استفاده شود، اطلاعات ورودی به این پایگاه، باید بالاترین کیفیت ممکن را داشته باشد. اما داده‌هایی که در بلاک چین ذخیره می‌شوند، کاملا قابل اطمینان نیستند.

خطاهای امنیتی

یک اشکال امنیتی قابل توجه در بیت‌کوین و دیگر بلاکچین‌ها وجود دارد: اگر بیش از نیمی از کامپیوترهای متصل به شبکه در اختیار یک فرد، تیم یا نهاد قرار بگیرد، هرچه که آن‌ها بگویند درست است! اگر اطلاعاتی که این کامپیوترها وارد شبکه می‌کنند، غیر واقعی باشد، باز هم به دلیل کنترل اکثریت شبکه توسط یک تیم یا نهاد، این داده‌ها به‌عنوان اطلاعات درست در شبکه ثبت می‌شوند.

این موضوع همان حمله 51 درصدی است که در بخش‌های قبلی این مطلب، به آن پرداخته شد. به همین دلیل است که استخراج‌کنندگان یا ماینرهای بیت‌کوین به دقت توسط جامعه بیت‌کوین تحت نظر هستند تا هیچ فرد یا تیمی نتواند به کنترل 51 درصد از نودهای شبکه دست یابد.

کیوسک سایت معتبر خرید و فروش بیت کوین و دیگر ارزهای دیجیتال است. با استفاده از خدمات این مجموعه می‌توانید برای خرید آسان رمز ارزها اقدام کنید.

سیاست

یکی از دیگر محدودیت های بلاکچین ، بر هم زدن نظمی است که در نظام مالی جهان وجود دارد. نظام مالی کنونی حاصل قرن‌ها تلاش دولت‌ها و بانک‌ها است. در برابر روند روبه‌رشد استفاده از بلاکچین‌ها، بسیاری از سیاست‌مداران و دولت‌ها احساس خطر کرده و تلاش می‌کنند تا با استفاده از قوانین حقوقی قضایی، استفاده از این فناوری را در منطقه خود محدود کنند.

باید صبر کرد و دید که آیا مزایای بلاکچین به‌اندازه‌ای خواهد بود که دولت‌ها را قانع به پذیرش این فناوری کند یا خیر. نباید فراموش کرد که حمایت یا مخالفت دولت‌ها، می‌تواند نقش بزرگی در افزایش کاربردهای بلاکچین داشته باشد.

سخن پایانی

ظهور فناوری بلاکچین یک تحول در نظام مالی جهان محسوب می‌شود. با این حال، تردیدی نیست که بلاکچین هم مانند فناوری‌های دیگر، معایب خودش را دارد.

البته بلاک چین‌های نسل جدید (نسل سوم) توانسته‌اند تا برخی از مشکلات بلاکچین‌های سنتی مثل بیت‌کوین را بر طرف کنند. اما هنوز هم فناوری بلاکچین در ابتدای مسیر خود قرار دارد و از نظر کارآمدی، قادر به رقابت با نظام مالی سنتی نیست. باید منتظر ماند و دید که آیا فناوری بلاکچین می‌تواند به یک رقیب قوی برای بانک‌ها و موسسات مالی تبدیل شود یا خیر.

شما در مورد آینده بلاکچین چه فکر می‌کنید؟ نظرات خود را با ما در میان بگذارید.

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟

میانگین امتیاز 0 / 5. تعداد رای‌ها 0

هنوز امتیازی ثبت نشده

ثبت نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.