اوپن سی (OpenSea) چیست؟ معرفی و آموزش بزرگترین بازار NFT

2

اوپن سی (OpenSea) یکی از پلتفرم‌های پیشرو در حوزه خریدوفروش NFT است. NFT ها توکن‌های غیرقابل تعویض هستند. برخی ان‌اف‌تی‌ها به‌صورت تکی و برخی به‌صورت کلکسیونی ارائه می‌شوند و می‌توانند شامل موارد مختلفی مثل زمین متاورسی، آواتارهای بازی‌ها، موسیقی، نام دامنه، نقاشی و موارد دیگر باشند. پلتفرم اوپن‌سی در سال‌های گذشته محبوبیت زیادی کسب کرده و این روزها مهم‌ترین بازار معاملات ان‌اف‌تی محسوب می‌شود. (لینک پیشنهادی: خرید ارز دیجیتال)

مطالعه بیشتر:‌ NFT چیست؟

اوپن سی (OpenSea) چیست؟

اوپن سی یک بازار غیرمتمرکز برای خریدوفروش NFT (توکن غیرقابل تعویض) است که ظاهری شبیه ای بی (eBay) و آمازون دارد اما همه آیتم‌های آن آیتم‌های کلکسیونی دیجیتال به شکل NFT هستند که کاربران می‌توانند آن‌ها را بخرند، بفروشند یا ضرب (mint) کنند. این پلتفرم یک صرافی همتابه‌همتا و غیرمتمرکز است که به کاربران امکان معامله مستقیم را می‌دهد.

تنها در  اگوست 2021، حجم معاملات NFT اوپن‌سی بالغ بر 3.5 میلیارد دلار بوده است. اگر در نظر بگیریم که حجم معاملات این پلتفرم در کل سال 2020 حدود 21 میلیون دلار بوده است می‌بینیم با گذشت یک سال حدود 12000 درصد رشد کرده است.

البته سرمایه‌گذارانی مثل مارک کوبان، کوین دورانت، اشتون کوچر نیز به افزایش ارزش OpenSea به بیش از یک میلیارد دلار کمک کرده و موجب رشد کوتاه‌مدت آن شده‌اند.

هنرمندان دیجیتال و تولیدکنندگان محتوا می‌توانند برای ضرب کردن NFT ایجاد بازارهای اختصاصی و کلکسیون NFT، تنظیم کارمزد برای توکن‌ها و ایجاد مزایده برای فروش آن‌ها از این پلتفرم استفاده کنند.

مطالعهٔ بیشتر: برنامه غیرمتمرکز

کیوسک | صرافی آنلاین ارز دیجیتال
همین حالا آوه خود را خرید کنید

تاریخچه پلتفرم اوپن سی

اوپن سی در سال 2017 توسط الکس عطالله و دوین فینزر در شهر نیویورک ایجاد شد. ایجاد ساخت یک بازار آنلاین تنها برای NFT ها در آن زمان ایده جدیدی بود.

آن زمان تنها پروژه NFT معروف پروژه بازی CryptoKitties بود. این بازی آنقدر معروف شد که زیرساخت‌های اتریوم را به‌شدت دچار ازدحام کرد.

بااین‌حال الکس و دوین از این قضیه الهام گرفتند و معتقد بودند NFT ها تبدیل به دارایی‌های دیجیتال خواهند شد. آن‌ها می‌خواستند اولین کسانی باشند که پلتفرمی برای خریدوفروش NFT می‌سازد.

اوپن سی

سال 2017

نسخه بتای اوپن سی به‌صورت رسمی در دسامبر 2017 راه‌اندازی شد. دوین فینزر و الکس عطالله بعد از ماه‌ها بررسی، راه‌اندازی این پلتفرم را البته در نسخه بتا اعلام کردند. با اینکه تکنولوژی NFT نسبتا جدید بود، OpenSea تبدیل به اولین بازیکن واقعی ابن بازی و تنها بازار NFT اتریوم شد.

سال 2018

در سال 2018 اوپن سی شروع به جذب سرمایه‌گذار کرد. یکی از اولین شرکت‌های سرمایه‌گذار آن، Y -Combinator یک استارتاپ آمریکایی در حوزه فناوری بود. این شرکت پول زیادی در سایر پلتفرم‌ها مثل Stripe، Airbnb و DropBox سرمایه‌گذاری کرده بود. کل سرمایه‌گذاری آن در سال 2018 بیش از صدها هزار دلار بود.

سال 2019

اوپن سی در سال 2019 شروع به تأمین مالی کرد و بیش از 2 میلیون دلار از طریق صندوق‌های سرمایه‌گذاری به دست آورد. تا پایان سال 2019 وضعیت اوپن‌سی تثبیت و پول نقد وارد آن شد. به‌این‌ترتیب اوپن‌سی برای ورود NFT ها آماده گردید.

سال 2020

اوپن سی در سال 2020 پلتفرم ضرب کردن (mint) خود را رونمایی کرد. برای ایجاد یک NFT دارایی‌های دیجیتال باید ضرب شده و  یک ID مننحصربه‌فرد از بلاک‌چین بگیرند. پلتفرم ضرب کردن اوپن‌سی نیز راه‌اندازی شد و به‌این‌ترتیب کاربران می‌توانستند NFT های خود را ایجاد، بارگذاری و ضرب کنند و این کار هزینه‌ای برای آن‌ها نداشت.

مطالعه بیشتر: سایت Pm7

سال 2021

در سال 2021 اوپن سی شاهد رشد چشمگیر پلتفرم خود بود. در ماه مارس اعلام کرد که کلکسیون‌های آتی NFT نیاز به تائید ندارد. این کار باعث رشد سریع پلتفرم شد اما امکان نفوذ سرقت ادبی را در این پلتفرم داد. در سپتامبر برنامه‌های اندروید و iOS اوپن‌سی منتشر گردید. در انتهای 2021 اوپن‌سی بیش از 100 میلیون دلار سرمایه جذب کرد.

2022 تا کنون

در ژانویه 2022 اوپن سی Dharma Labs یک سازنده کیف پول‌های دیجیتال و پلتفرم وام‌دهی را خریداری و سپس اعلام کرد که مقدار NFT هایی که هر کاربر می‌تواند در یک بازه زمانی ضرب کند را محدود می کند. در آوریل نیز Gem.xyz را که یک جمع کننده NFT بود به تملک خود درآورد. در نیمه اول 2022 بیش از 300 میلیون دلار سرمایه جمع‌آوری شد و ارزش شرکت به بیش از 13 میلیارد دلار رسید.

مطالعهٔ بیشتر: کریپتوپانک

اوپن سی (OpenSea) چگونه کار می‌کند؟

بازار اوپن سی، غیرحضانتی است به این معنی که هیچ مرجع مرکزی بر تراکنش‌های آن کنترل ندارد. بلکه تراکنش‌ها توسط قراردادهای هوشمند کنترل می‌شوند. تراکنش‌های اوپن‌سی یا به‌صورت کامل انجام می‌شوند (یعنی خریدار NFT و فروشنده مبلغ آن را دریافت می‌کند) یا اصلاً انجام نمی‌شوند.

اوپن‌سی برای تائید مالکیت کلکسیون‌های دیجیتال از استانداردهای اتریوم ERC721 و ERC1155 استفاده می‌کند بنابراین کاربران نمی‌توانند ادعای مالکیت چیزی را داشته باشند که متعلق به آن‌ها نیست.

با اینکه بازار اوپن‌سی، انتقال NFT ها را به‌صورت همتابه‌همتا تسهیل می‌کند، تراکنش‌های بین خریدار و فروشنده مستقیماً روی اتریوم انجام می‌شوند و پلتفرم برای هر تراکنش کارمزدی 2.5 درصدی دریافت می‌کند. هزینه‌ای که پلتفرم‌های رقبا می‌گیرند تا 15 درصد هم می‌رسد.

چون گاهی کارمزد تراکنش‌های خرید و فروش اتریوم به‌شدت بالا می‌رود، اخیراً OpenSea برای تسهیل تراکنش‌ها و تسریع آن‌ها بلاک‌چین پالیگان را معرفی کرده است.

معماری اوپن‌سی از پروتکل Wyvern استفاده می‌کند که مجموعه‌ای از قراردادهای هوشمند روی بلاک‌چین اتریوم است و برای تسهیل خرید و معامله دارایی‌های دیجیتال طراحی شده است. این پلتفرم از بلاک‌چین‌ها های اتریوم، پالیگون و کلایتن پشتیبانی می‌کند.

مطالعه بیشتر: توکن‌های نیمه‌مثلی

ویژگی های پلتفرم اوپن سی

اوپن سی

پلتفرم اوپن سی ویژگی‌هایی دارد که آن را از سایر پلتفرم‌ها متمایز کرده است:

تراکنش ‌های اتمی

تراکنش‌های پلتفرم اوپن سی «اتمیک» هستند چون معامله‌ها فوری و کامل انجام می‌شود. اما در پلتفرم‌هایی مثل آمازون خریدار با امید به اینکه فروشنده، اقلام را به موقع ارسال خواهد کرد پرداخت می‌کند. چون NFT دارایی دیجیتال است، خریدار به‌محض پرداخت آن‌ها را دریافت خواهد کرد. هیچ نیازی به شخص ثالث مورد اعتماد نیست. فروش و انتقال توسط قراردادهای هوشمند انجام می‌شود.

کنترل غیرمتمرکز

اوپن سی غیرحضانتی است و هیچ مرجع مرکزی در آن وجود ندارد. شرکت سازنده مسئول حفظ زیرساخت‌هاست نه مدیریت تراکنش‌ها. همچنین دارایی‌ها مالک خاصی ندارند. کیف پول‌ها مالک NFT ها هستند و اشخاص با کلیدهای خود، مالک کیف پول‌ها می‌شوند.

ایجاد، لیست کردن و ضرب کردن NFT های خودتان

اوپن سی ابزاری برای ضرب و لیست کردن NFT ها دارد. برای شروع باید یک NFT ایجاد کرده و آن را در پلتفرم خود بارگذاری کنید. سپس جزییات آن مثل وب‌سایت، رسانه‌های اجتماعی و هر چیز مرتبط با آن را بنویسید. سپس آن را ضرب (mint) کنید. در فرآیند ضرب کردن، NFT شما وارد بلاک‌چین شده و برای خرید قرار می‌گیرد. ضرب کردن NFT در اوپن‌سی هیچ هزینه‌ای ندارد.

پروتکل سی پورت

در می 2022 اوپن سی بازار وب3 خود را برای فروش NFT ها معرفی کرد. پلتفرم اصلی OpenSea همیشه متمرکز بوده است به این معنی که کنترل کاملی روی دارایی‌هایی که برای فروش روی سایت آن‌ها لیست شده دارد. بااین‌حال سی پورت روی یک قرارداد هوشمند متن‌باز و غیرمتمرکز ایجاد شده است.

این قرارداد هوشمند در طول توسعه توسط شرکت OpenZeppelin و Trail of Bits ممیزی شده و ابتکار بزرگی است که در آینده رونمایی می‌شود.

مطالعه بیشتر: پلتفرم راریبل

معایب اوپن سی

یکی از اصلی‌ترین نگرانی‌های اوپن سی این است که چون این پلتفرم مبتنی بر اتریوم است، زمانی که در شبکه ازدحام ایجاد شود، هزینه گس آن به‌شدت بالا رود. اوپن‌سی بزرگ‌ترین کاربر گس اتریوم است. پس برای حل این مسئله پالیگان و بازار بدون کارمزد را اضافه کرد. اتریوم نیز سعی دارد با رونمایی از اتریوم 2.0 که نسخه کارآمدتر، کم‌مصرف‌تر و مبتنی بر اثبات سهام است این مسئله راحل کند.

نگرانی دیگر مربوط به بازدهی پلتفرم است چراکه گاهی بازده این پلتفرم به طرز چشمگیری کاهش می‌یابد و با مشکلات قطعی ارائه خدمات، خطاهای API و تأخیر در پاسخ‌دهی مواجه است. به‌همین‌دلیل شرکت گزارش ماهانه‌ای منتشر کرد که در آن به تشریح مشکلات و اقداماتی که برای حل آن‌ها در نظر داشت کرده بود.

کاربران هم گاهی در OpenSea ضرر کرده‌اند. سپتامبر 2021، مدیر محصول اوپن‌سی متهم به معامله NFT ها شد. او از کیف پول‌های کریپتوی مخفی برای خرید NFT ها قبل از لیست شدن آن‌ها در صفحه اصلی پلتفرم استفاده می‌کرد تا مدت کوتاهی بعد از انتشار، آن‌ها را بفروشد. اوپن‌سی در طی این جریان در یک پست وبلاگ پیشنهاداتی درباره تقویت کنترل‌های موجود ارائه کرد و استعفای مدیر خاطی را پذیرفت.

در ژانویه 2022 کاربران گزارش دزدی 332 اتر به ارزش حدود 800 هزار دلار را دادند. OpenSea گفت به مشتریان آسیب غرامت پرداخته است. به‌همین‌دلیل بعد از آن با انتقادات شدیدی مواجه شد. نظر کاربران این بود که اوپن‌سی باید جمع‌آوری کمک‌های مالی را از طریق  ایردراپ ادامه دهد. اما شرکت اعلام کرد که برنامه‌ای برای عرضه اولیه ندارد.

یکی دیگر از معایب استفاده از بلاک‌چین اتریوم یا خرید NFT های آن، هزینه‌های بالای گس است. این مسئله باعث شد که صاحبان اوپن‌سی، بلاک‌چین پالیگان را هم اضافه کنند. به‌این‌ترتیب آن‌ها می‌توانند در اوپن‌سی معامله کنند و از هزینه‌های گس در امان باشند.

اوپن‌سی اخیراً اعلام کرده که به Seaport مهاجرت خواهد کرد و هزینه‌های کاربران به میزان 35 درصد کاهش خواهد یافت.

مطالعه بیشتر:‌NFT تقسیم شده

اوپن سی

مزایای اوپن سی

یکی از مزایای بازارهای اوپن سی این است که حق امتیاز اثر NFT به خالقان آن‌ها می‌رسد. آن‌ها نه‌تنها از فروش مستقیم یا حراج آثار سود می‌برند بلکه از همه خریدوفروش‌های آتی آن NFT هم سود خواهند برد.

این ویژگی به‌خاطر اینکه کل تاریخچه نقل و انتقالات حفظ می‌شود عملی شده است و موهبتی برای هنرمندان و خالقان آثار است.

خریداران می‌توانند کلکسیون NFT خود را کاملاً بررسی کنند و قادر به فیلتر کردن قیمت، وضعیت، بلاک‌چین بومی و میزان نایاب بودن هر توکن هستند. خریداران، با توجه به نوع مزایده می‌توانند حراجی راه بیندازند، پیشنهاد دهند یا فوراً خرید کنند. همچنین می‌توانند تاریخچه هر NFT مثلاً تعداد دفعاتی که قبلاً فروخته شده، خریداران و قیمت‌های قبلی آن را مشاهده کنند.

وب‌سایت OpenSea از ده‌ها کیف پول شامل کیف پول‌های معروفی مثل متاماسک و کوین‌بیس پشتیبانی می‌کند. این پلتفرم می‌تواند با استفاده از صرافی داخلی خود ارزهای دیجیتال مختلف را به ETH تبدیل کند. این ویژگی باعث دسترسی راحت‌تر کاربران شده است.

با مراجعه به صرافی کیوسک، همین حالا قیمت تتر، قیمت امروز شیبا اینو، قیمت دوج کوین و دیگر ارزهای دیجیتال را مشاهده کنید.

چگونه در اپن سی یک حساب کاربری ایجاد کنیم و به خرید و فروش بپردازیم؟

صرف‌نظر از اینکه هدف شما از ورود به اوپن سی چیست باید در یکی از کیف پول‌های تحت پشتیبانی اوپن‌سی حساب کاربری داشته باشید. خوشبختانه این پلتفرم با کیف پول‌های زیادی سازگار است و می‌توانید کیف پول دلخواه خودتان را انتخاب کنید.  

گام بعد از راه‌اندازی کیف، اتصال آن به بلاک‌چین سایت است. بعد از ایجاد اکانت روی OpenSea و اتصال آن به کیف پول، همه دارایی‌های درون کیف پول در صفحه حساب کاربری اوپن‌سی نمایش داده می‌شود. مثلاً اگر در کیف پول خود یک NFT دارید باید آن را در حساب کاربری ببینید و بتوانید آن را معامله کنید.

اما قبل از انجام هر کاری نیاز به مقداری اتر (ETH) که رمزارز پیش‌فرض اوپن‌سی است دارید. اتر برای خرید NFT و پرداخت کارمزدها استفاده می‌شود.

جستجوی NFT

مثل  ای بی، آمازون یا هر بازار آنلاین دیگری در اوپن سی هم می‌توان جستجو کرد. اگر می‌خواهید ببینید چه NFT هایی وجود دارند می‌توانید در صفحه جستجو و با کمک فیلترها آن‌ها را بررسی کنید. این صفحه در حالت پیش‌فرض، محبوب‌ترین کلکسیون‌های NFT ها را نمایش می‌دهد.

OpenSea شش دسته فیلتر اصلی به نام status pills دارد که می‌توانید با کمک آن‌ها آیتم‌های نمایش داده شده را محدود و سفارشی کنید. این فیلترها عبارتند از:

  • On Sale: فقط NFT هایی را که درحال‌حاضر آماده فروش هستند نشان می‌دهد.
  • Has Offers: NFT هایی که پیشنهاد فروش دارند را نشان می‌دهد.
  • Pre-sale: موارد پیش‌فروش شده را نشان می‌دهد و می‌تواند مربوط به مواردی باشد که بخشی از کلکسیون هنوز منتشر نشده است.
  • Has Bounty: آیتم‌های جایزه دار را نشان می‌دهد
  • Auctions: لیست حراج‌های انگلیسی فعال را نشان می‌دهد.
  • Bundles: آیتم‌های گروهی را نشان می‌دهد.

علاوه بر این‌ها می‌توانید فیلترهایی روی نام هنرمندان، نوع ارز، کلکسیون و غیره اعمال کنید. همچنین امکان مرتب‌سازی براساس بیشترین بازدید، بالاترین قیمت، مواردی که انقضای آن‌ها نزدیک است، موارد تازه اضافه شده و غیره نیز وجود دارد.

خرید NFT

اوپن سی

برای خرید NFT  از اتر استفاده می‌شود. اما خود اتر قابل استفاده نیست و باید به wrapped ETH (WETH) تبدیل شود. این تبدیل در اوپن سی بدون نیاز به صرافی و در خود این سایت انجام می‌شود.

نحوه کار لیست ها در اوپن سی

اوپن سی سه گزینه لیست سازی برای فروشنده‌ها دارد تا NFT خود را در یکی از آن‌ها قرار دهند. این موارد عبارتند از لیست قیمت ثابت، لیست حراج انگلیسی یا لیست حراج هلندی.

لیست‌های قیمت ثابت مثل همان چیزی هستند که در همه فروشگاه‌ها می‌بینیم. فروشنده برای کالا قیمت مشخصی تعیین می‌کند و خریدار باید قیمت آن را بپردازد. NFT هایی که قیمت ثابت دارند تا وقتی خریداری نشوند یا فروشنده لیست را لغو نکند همچنان در دسترس‌اند.

لیست حراج انگلیسی مثل حراجی‌های ای‌بی است که فروشنده به آیتم مورد نظر قیمت کمی می‌دهد به این امید که بیش از یک نفر، پیشنهاد خرید ارسال کنند و هر خریدار مبلغی بالاتر از قبلی پیشنهاد دهد. گاهی حتی فروشندگان قیمت اولیه را صفر در نظر می‌گیرند تا پیشنهادات بیشتری دریافت کنند.

این پلتفرم امکان رزرو قیمت را به فروشندگان می‌دهد یعنی NFT  تنها در صورتی به فروش می‌رسد که قیمت پیشنهادی به مقدار مشخصی برسد.

لیست حراج هلندی سومین گزینه است. نام دیگر آن لیست قیمت کاهشی است. این حراج‌ها برعکس حراج انگلیسی هستند. فروشنده قیمت کالا را بالاتر تعیین می‌کند و اجازه می‌دهد با گذر زمان کاهش یابد.

برای ایجاد لیست باید قیمت شروع، پایان و مدت حراج را وارد کنید. به‌محض اینکه قیمت به مقدار قابل قبولی برسد خریدار آن را می‌خرد. به‌این‌ترتیب NFT از نظر تئوری به بالاترین قیمت پیشنهادی فروخته می‌شود.

کیوسک سایت معتبر خرید و فروش دوج کوین و دیگر ارزهای دیجیتال است. با استفاده از خدمات این مجموعه می‌توانید برای خرید آسان رمز ارزها در ایران اقدام کنید.

ایجاد و فروش NFT

حتی اگر هیچ تجربه‌ای در زمینه ایجاد NFT ندارید بازهم می‌توانید به‌راحتی در اوپن سی یک کلکسیون بسازید. فقط کافیست این کلکسیون یک آیتم دیجیتال مثل قطعه هنری، موسیقی یا داکیومنت باشد. دستورالعمل‌های اوپن‌سی را NFT دنبال کنید.

برای فروش نیز کافیست گزینه فروش را انتخاب و پارامترهای آن را تنظیم کنید. بیشتر فروش‌ها در قالب حراج هلندی انجام می‌شود. اما اگر بعد از مدتی آن NFT فروش نرفت می‌توان روش فروش را تغییر داد.

کیوسک | صرافی آنلاین ارز دیجیتال
همین حالا اتریوم خود را خرید کنید

بهترین کیف پول‌ ها برای اوپن سی

اوپن سی از کیف پول‌های مختلفی پشتیبانی می‌کند که می‌توان از این بین به موارد زیر اشاره کرد:

  • متاماسک
  • تراست والت
  • کوین بیس والت
  • پورتیس
  • والت لینک
  • والت کانکت
  • اوپرا تاچ
  • Vanly
  • Phantom
  • Glow
  • Dapper
  • Bitski
  • Authereum
  • Torus
  • Kaikas

آیا OpenSea امن است؟

اخیراً اوپن سی فاش کرد که از ایمیل‌های کاربرانی که در خبرنامه اوپن‌سی عضو بوده‌اند سواستفاده شده است. به‌این‌ترتیب OpenSea از کاربران خود خواست که در مورد ایمیل‌هایی که دریافت می‌کنند هوشیار باشند تا مورد حمله فیشینگ قرار نگیرند.

بعلاوه تابه‌حال اوپن‌سی چند بار هک شده اما همچنان مورد اعتمادترین بازار NFT است. استفاده از قراردادهای هوشمند باعث ایجاد سطح امنیتی مناسبی در آن شده اما کاربران باید نسبت به امنیت حساب کاربری خود نیز اطمینان داشته باشند.

پیشنهاد می‌شود برای امن‌تر کردن حساب کاربری از احراز هویت دومرحله‌ای و سایر فاکتورهای امنیتی استفاده شود. در پلتفرم‌های غیرمتمرکز همیشه مسئولیت امنیت بر عهده کاربر است بنابراین آن را کم‌اهمیت ندانید.

مطالعه بیشتر: بلاکچین و هنر

آینده OpenSea چگونه خواهد بود؟

بازار NFT جهان را به‌شدت تحت تأثیر قرار داده است درست مثل زمانی که ارزهای دیجیتال ایجاد شدند. OpenSea یکی از اولین بازیکنان این عرصه بود که به‌خاطر راحتی استفاده، حامیان زیاد و حجم گسترده فعالیت نتوانست صدرنشین بازار شود. اما حالا رقبایی جدی دارد که باعث شده با چالش‌هایی مواجه گردد.

Magic Eden اخیراً با پروژه‌هایی مثل Okay Bears و Trippin’ Ape Tribe در تعداد معاملات NFT پیشی گرفته است. اکنون اوپن‌سی NFT های سولانا را ارائه می‌دهد اما معاملات مبتنی بر سولانا از مجیک ادن عقب است. با این اوصاف، بازار اصلی NFT همچنان در دست مجیک ادن است.

با اینکه ممکن است رقابت بالا بگیرد اما سیستم اوپن‌سی سازگاری خود را ثابت کرده و به‌عنوان بزرگ‌ترین بازار NFT شناخته می‌شود که و در آینده نیز شکوفاتر خواهد شد.

جمع‌بندی اوپن سی

اوپن سی پلتفرم پیشرو برای خریدوفروش و معامله NFT است. این پلتفرم به‌صورت غیرمتمرکز و مبتنی بر قراردادهای هوشمند کار می‌کند. رابط کاربری ساده‌ای دارد که افراد به‌راحتی می‌توانند بارگذاری و خریدوفروش آثار خود را در آن شروع کنند. به نظر می‌رسد اوپن‌سی حتی با وجود رقبایی که دارد، همچنان مورد اعتماد ترین پلتفرم فروش NFT در دنیاست.

با آکادمی کیوسک همراه باشید تا از جدیدترین و به روز ترین اخبار و مقالات دنیای ارز دیجیتال آشنا شوید.

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟

میانگین امتیاز 4.5 / 5. تعداد رای‌ها 2

هنوز امتیازی ثبت نشده

2 نظر
  1. سیدمحمد احمدیان موسوی می گوید

    ممنون از آموزش کاملن ساده ولی در عینه حال جامع ایی که ارائه دادید💯🙏🏻، کسی مثع من که تقریبا از صفر دارع شروع میکنه کاملن نکته هایه گفته شدع برام قابل درک بود. امیدوارم همیشه در کارتون و در زندگیتون موفق باشید🌹🌹

  2. Ghlamlykmaly می گوید

    اگر این ویدئو درست باشه که عالیه

ثبت نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.