نمودار قیمت لگاریتمی چیست؟ معرفی کامل آن

0

نمودار قیمت لگاریتمی و خطی دو مورد از پرکاربردترین نمودارهای قیمت هستند که برای تحلیل روند قیمت در بازارهای مختلف مثل بورس، کالا و ارزهای دیجیتال استفاده می شوند. گاهی این نمودارها در بازه های کوتاه تا میان مدت به شدت شبیه هم می شوند اما زمانی که بخواهیم یک بازه بلند چند ساله را بررسی کنیم تفاوت ها نمایان خواهد شد. در ادامه بیشتر درباره این دو نمودار و تفاوت های آنها خواهیم گفت. (لینک پیشنهادی: خرید ارز دیجیتال)

مطالعه بیشتر: ارز دیجیتال چیست؟

انواع نمودار قیمت

تفسیر نمودارها بر اساس مقیاس قیمتی که در آنها به کار می رود متفاوت است. هرچند این روزها اکثر نرم افزارهای آنلاین و کارگزاری ها نمودارهای مختلفی را به مردم عرضه می کنند. اما نمودارهای لگاریتمی و حسابی (یا خطی) دو نوع متداول نمودار برای نمایش قیمت هستند.

نمودار قیمت لگاریتمی و حسابی، هر دو قیمت را در محور عمودی یا y نشان می دهند اما در نمودار لگاریتمی تغییر اعداد وابسته به میزان درصد تغییر قیمت پایه دارایی است. از دیگر سو در نمودار حسابی مبالغ مختلف قیمت، فاصله برابر دارند و قیمت ها به صورت مطلق نشان داده می شوند.

در ادامه مقاله با این دو نمودار، جزییات و ویزگی های آنها بیشتر آشنا خواهیم شد.

کیوسک | صرافی آنلاین ارز دیجیتال
همین حالا پنکیک سواپ خود را خرید کنید

مطالعه بیشتر: درآمدزایی از ارزهای دیجیتال

نمودار قمیت حسابی چیست         

مقیاس قیمت خطی روی بردار عمودی y رسم می شود. فاصله بین قیمت ها برابر است و هر واحد تغییر قیمت با یک فاصله عمودی یا حرکت به سمت بالا و بدون در نظر گرفتن قیمت دارایی در زمان وقوع تغییر نمایش داده می شود. در نمودار خطی یک واحد، یک واحد است. اگر قیمت از 1 به 2 دلار برود دقیقا همانطور نشان داده می شود که اگر از 100 به 101 دلار برود. در حالت اول قیمت دوبرابر شده اما در حالت دوم فقط درصد کمی تغییر کرده است. این موضوع در دارایی هایی که قیمت آنها چندین برابر می شود مشکل ساز است.

این مقیاس خطی است و تفاوت بین 120 و 140 با 320 و 340 برابر است. در حقیقت در نمودار حسابی تغییرات قیمت را به صورت درصد نسبی رسم نمی شود بلکه بر اساس یک مقدار واحد ثابت رسم می گردد.مقیاس قیمت خطی با عنوان نمودار حسابی نیز شناخته می شود.

نمودار خطی، تغییرات قیمت را هنگامی که قیمت دارایی (نسبت به سایر قیمت های نمودار) پایین است کمتر نشان می دهد و وقتی قیمت دارایی بالاست، تغییرات قیمت را بیش از حد نشان می دهد. مثلا نمودار خطی زوم (ZM) را در نظر بگیرید.

به نظر می رسد در قسمت آبی رنگ اتفاق خاصی برای قیمت نیفتاده است. اما در همین بازه است که قیمت دارایی دوبرابر شده است.

مطالعه بیشتر: روش های ترید ارز دیجیتال

نمودار قیمت لگاریتمی

نمودار لگاریتمی چیست؟  

نمودار قیمت لگاریتمی درصد (نسبی) تغییرات را نشان می دهد. اگر یک دارایی از 50 به 60 رشد کند، نمایش آن به صورت مشابه تغییر از 10،000 به 12،000 (افزایش 20 درصدی) خواهد بود بنابراین فاصله عمودی آنها یکسان رسم می شوند.  

اکثر تحلیل گران تکنیکال از نمودار لگاریتمی استفاده می کنند. معمولا تغییرات درصد با نمایش فاصله مساوی بین اعداد در مقیاس نشان داده می شود. مثلا فاصله بین 10 و 20 دلار با فاصله بین 60 تتا 120 دلار برابر است چون هر دو افزایش 100درصدی نشان می دهند.

مقیاس های قیمت لگارتیمی از مقیاس های قیمت خطی که کاهش یا افزایش شدید قیمت را نشان میدهند بهتر هستند. این مقیاس ها میتوانند به شما کمک کنند که ببینید قیمت چقدر باید حرکت کند تا به نقطه هدف خرید یا فروش برسد. با این حال اگر قیمت ها به هم نزدیک باشند، ممکن است قیمت ها شلوغ و ناخوانا شوند.

مثلا اگر قیمت دارایی از 100 به 10 دلار سقوط کند فاصله بین هر دلار در مقیاس خطی خیلی کم است و نمیتوان تغییر از 15 به 10 دلار را مشاهده کرد.

نمودارهای لگاریتمی زمانی کارآیی دارند که بخواهیم رشد نمایی را بررسی کنیم. در چنین شرایطی نمودارهای خطی، گمراه کننده هستند. بهتر است هرگاه که قیمت دوبرابر می شود از نمودار لگاریتمی استفاده کنیم.

برای درک موضوع نگاهی به روند انفجاری سهام شاپیفای (SHOP) می اندازیم. که در زمان عرضه خود در سال 2015، 28 دلار قیمت داشت و امروز بیش از 1000 دلار ارزش دارد. همانطور که می بینید در نمودار خطی (نمودار بالایی) حرکت قیمت از 500 به 1000 دلار بسیار مهم تر از حرکت از 100 به 500 دلار به نظر می رسد اما حرکت اول افزایش 100 درصدی و دومی افزایش 500 درصدی داشته است.

مطالعه بیشتر: تحلیل قیمت ۱ آذر: بیتکوین، اتر، بایننس کوین، سول، کاردانو و ریپل

نمودار قیمت لگاریتمی

حالا اگر به نمودار پایینی که نمودار لگاریتمی است نگاه کنید نمایش دقیق تری از عملکرد این سهام در چند سال گذشته می بینید.

مطالعه بیشتر: اندیکاتور چیست

تفاوت نمودار معمولی و نمودار قیمت لگاریتمی

نمودار خطی افزایش قیمت از 10 دلار به 15 دلار با همان حرکت صعودی نشان داده می شود که افزایش 20 به 25 دلار نشان داده می شود. هر دو افزایش 5 دلاری است. اما در نمودار لگاریتمی آنها متفاوت است.

با اینکه میزان تغییر قیمت در هر دو یکسان است اما تغییر 5 دلار اول حدود 50 درصد افزایش در قیمت دارایی را به همراه دارد. اما دومی باعث 25 درصد افزایش قیمت شده است. از آنجایی که سود 50 درصد از 25 درصد مهم تر است تحلیل گران آن را با فاصله طولانی تری نشان می دهند.

مطالعه بیشتر: نمودارها در تحلیل تکنیکال

در هنگام استفاده از نمودار قیمت لگاریتمی ، فاصله عمودی بین قیمت ها زمانی برابر است که درصد تغییر این اعداد برابر باشد. با توجه به مثال فوق، فاصله 10 و 15 دلار، برابر با فاصله 20 و 30 دلار خواهد بود چون هر دو افزایش 50 درصدی را نشان می دهند.

میتوانیم نتیجه گرفت که نمودار حسابی، تغییر یا مقادیر مطلق را نشان می دهد درحالیکه مقیاس لگاریتمی، تغییرات نسبی را نشان می دهد.        

برای درک بهتر نمودار های لگاریتمی و خطی به مثال زیر توجه کنید. اولین نمودار، نمودار حسابی قیمت بیتکوین به دلار است.

نمودار قیمت لگاریتمی

نمودار خطی، حرکت مطلق را نشان می دهد نه درصد حرکت یعنی حرکت نسبی را. همانطور که می بینید تغییرات قبل از 2017 تغییرات چشمگیری نیستند. حالا اگر نمودار لگاریتمی قیمت بیتکوین را ببینیم به صورت زیر خواهد بود:

نمودار قیمت لگاریتمی

هر دو نمودار اطلاعات مشابهی را به شکل های متفاوت نشان می دهند. مثلا افزایشی که در سال 2017 اتفاق افتاده خیلی بیشتر از 2020 و 2021 بوده است اما در نمودار حسابی نشان داده نمی شود. به همین دلیل است که باید همیشه از نمودار لگاریتمی استفاده کنید نه نمودار خطی.

نمودارهای خطی زمانی کارآمدند که میخواهید تغییر خالص قیمت را ببینید. معمولا تریدرهای روزانه از نمودارهای خطی استفاده می کنند.

نمودارهای لگاریتمی برای مشاهده نمودارهای بلندمدت کاربرد دارند. در بلندمدت، تغییرات زیادی در قیمت ایجاد می شود که نمودار خطی آنها را به خوبی نمایش نمی دهد. نمودارهای لگاریتمی در مواقعی که با رشد نمایی مواجهیم اهمیت زیادی پیدا می کنند.

کیوسک | صرافی آنلاین ارز دیجیتال
همین حالا پولکادات خود را خرید کنید

مطالعه بیشتر: اندیکاتور مکدی چیست؟

مزایای استفاده نمودار قیمت لگاریتمی 

معمولا در بازارهای مالی تغییرات دلاری اهمیت زیادی ندارد. به همین دلیل برای اهداف میان مدت تا بلندمدت استفاده از نمودار قیمت لگاریتمی منطقی تر به نظر می رسد. حرکت از 50 به 55 دلار مثل حرکت از 75 به 82.5 دلار است. در دارایی هایی که نوسان کمی دارند در نمودارهای کوتاه تا میان مدت، تفاوت زیادی بین نمودار خطی و لگاریتمی مشاهده نمی شود. مثلا در نمودار سهام زیر تفاوت زیادی بین دو نمودار مشاهده نمی شود با اینکه بالایی نمودار خطی و پایینی لگاریتمی است.

نمودار قیمت لگاریتمی

اصلی ترین مزیت نمودار لگاریتمی این است که تصویر صحیحی از حرکت درصد می دهد نه حرکت خالص. مثلا اگر نمودار حسابی بیتکوین از 2015 تا 2021 که در بخش قبل آوردیم را ببینید این نمودار تغییرات واقعی دارایی را نشان می دهد.

مطالعه بیشتر: اندیکاتور RSI چیست

نحوه محاسبه سطوح در نمودار لگاریتمی

تا اینجا متوجه شدیم که در نمودار قیمت لگاریتمی تغییرات برحسب نسبت یا درصد بررسی می شود و نحوه بیان آن به این صورت است که اگر قیمت از x دلار به اندازه n درصد رشد کرده و به قیمت y رسیده آن را به صورت زیر نشان می دهیم:

x * (100+n)/100 = y

مثلا اگر قیمت اولیه 2000 دلار بوده و با رشد 50 درصدی به 3000 دلار رسیده باشد داریم

3000=100/(100+50)*2000

حالا اگر بخواهیم این مقدار را بر حسب لگاریتم حساب کنیم باید فرمولهای زیر را در نظر بگیریم:

x * y = z

log(x * y) = log(x) + log(y) = log(z)

و با جایگزاری در فرمول داریم

log(x) + log((100+n)/100) = log(y)

مثلا

log(2000) + log((100+50)/100) = log(3000)

3.3+0.17=3.47

حالا اگر قیمت اولیه را به جای 2000، 1600 و با 50 درصد افزایش، قیمت نهایی را 2400 در نظر بگیریم بازهم طبق این فرمول داریم:

log(1600) + log((100+50)/100) = log(2400)

3.20+0.17=3.37

می بینیم که تنها عامل موثر، درصد تغییر قیمت است و فرمول، مستقل از قیمت اولیه و ثانویه عمل می کند.

مطالعه بیشتر: الگوی سر و شانه چیست؟

برای اطلاع از قیمت ریپل و خرید ریپل روی کیوسک حساب کنید.

جمع بندی

نمودار قیمت لگاریتمی بر اساس میزان درصد تغییرات قیمت رسم می شود درحالیکه نمودار حسابی تغییرات قیمت را براساس میزان خالص آن نشان می دهد. هر دو نمودار برای تریدرها مفید و کاربردی است و اینکه کدام بهتر است به کاربرد مد نظر تریدرها بستگی دارد.

برای سرمایه گذاری در بازار ارزهای دیجیتال و خرید و فروش ارزهای دیجیتال در آکادمی کیوسک ثبت نام کنید.

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟

میانگین امتیاز 5 / 5. تعداد رای‌ها 1

هنوز امتیازی ثبت نشده

ثبت نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.