شبکه لایتنینگ (Lightning Network) چیست و چگونه کار می کند؟

آشنایی با شبکه لایتنینگ

0

شبکه لایتنینگ چیست؟ شبکه لایتنینگ (Lightning) یک پروتکل لایه دوم برای فعال کردن معاملات خارج از زنجیره بیت کوین است که در بلاکچین ثبت نمی‌شوند. به همین دلیل نیازی به استخراج ندارند و پرداخت‌های این شبکه بسیار سریع و ارزان هستند.

لایتنینگ نتورک به عنوان یک شبکه غیرمتمرکز، هیچ سرور داده مرکزی ندارد که تمام تراکنش‌ها یا تعاملات بین کاربران را ذخیره کند. در عوض، این شبکه کامپیوترها یا به اصطلاح گره‌های توزیع‌شده‌ای دارد که داده‌ها یا بخشی از آن را پیگیری می‌کند. (لینک پیشنهادی: خرید ارز دیجیتال)

در ادامه این مقاله از آکادمی کیوسک، به پاسخ شبکه لایتنینگ چیست خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید تا اطلاعات بیشتری در این زمینه به دست آورید.

مطالعه بیشتر: بلاکچین چیست؟

شبکه لایتنینگ چیست

در پاسخ به پرسش شبکه لایتنینگ چیست، می‌توان گفت که این شبکه یک فناوری لایه دوم است که روی شبکه بیت کوین اعمال می‌شود. لایتنینگ از کانال‌های پرداخت خرد برای افزایش قابلیت بلاک‌چین استفاده می‌کند تا تراکنش‌ها کارآمدتر انجام شوند. تراکنش‌های انجام شده در شبکه‌های لایتنینگ، سریعتر، کم‌هزینه‌تر و راحت‌تر از معاملاتی است که به طور مستقیم در بلاکچین بیت کوین، یعنی در زنجیره، انجام می‌شوند.

کیوسک | صرافی آنلاین ارز دیجیتال
همین حالا بیت تورنت خود را خرید کنید

شبکه لایتنینگ برای از بین بردن تراکم بلاکچین بیت کوین و کاهش هزینه‌های مربوط به معاملات، با حذف تراکنش‌ها از بلاکچین اصلی و خارج کردن آنها از زنجیره، طراحی شد. همچنین شبکه لاتنینگ می‌تواند برای انجام انواع معاملات دیگر خارج از زنجیره، که شامل مبادله بین رمز ارزها است، استفاده شود. به عنوان مثال، برای تسهیل مبادله بدون دخالت واسطه، مانند مبادله بین دو رمز ارز با یکدیگر، کارآمد خواهد بود.

می‌توان گفت که شبکه لایتنینگ یک راه حل تکنولوژیکی است که برای حل مشکل سرعت معاملات در بلاکچین بیت کوین، با معرفی معاملات خارج از دفتر کل، برنامه‌ریزی شده است. لایتنینگ شباهت زیادی به بلاک‌چین دارد و موسسات مرکزی مانند بانک‌ها را که امروزه مسیریابی اکثر تراکنش‌ها را بر عهده دارند، از میان برمی‌دارد.

مطالعه بیشتر: بیت کوین چیست؟

شبکه لایتنینگ چیست

بررسی مفهوم شبکه لایتنینگ

شبکه لایتنینگ برای حل مشکل کندی انجام تراکنش و توان بیت کوین طراحی شد. اگر بیت کوین بخواهد به پتانسیل خود یعنی تبدیل شدن به یک واسطه برای معاملات روزانه، مانند کارت‌های اعتباری یا شبکه‌های پرداخت الکترونیکی برسد، باید ده‌ها یا صدها هزار تراکنش را در ثانیه انجام دهد. بیت کوین به دلیل ماهیت فناوری غیرمتمرکز خود که نیاز به اجماع همه گره‌های درون شبکه دارد، در وضعیت فعلی خود دچار چنین مشکلاتی است.

به عنوان مثال، تصویب و ذخیره تراکنش‌ها در صورتی که تعداد آنها در شبکه بیت کوین چند برابر شود، گران و زمان بر خواهد بود. همچنین، افزایش تعداد تراکنش‌ها مستلزم ارتقاء قدرت پردازش کامپیوترهایی است که برای انجام معاملات بیت کوین مورد نیاز هستند. علاوه بر این، به انرژی بسیار زیادی برای محاسبه این اطلاعات نیاز دارد، بنابراین استفاده از بیت کوین برای معاملات روزانه بسیار گران است.

مطالعه بیشتر: ارزش بیت کوین

لایتنینگ پیشنهاد کرد که مشکل مقیاس‌پذیری (تعداد تراکنش در ثانیه) را با ایجاد لایه دوم روی بلاکچین اصلی بیت کوین حل کند. لایه دوم چندین کانال پرداخت بین طرفین یا کاربران بیت کوین را شامل می‌شود. کانال شبکه لایتنینگ مکانیزم معامله بین دو طرف است. طرفین با استفاده از کانال‌ها، می‌توانند معاملات را انجام دهند.

پردازش این معاملات، با معاملات استانداردی که در بلاکچین بیت کوین انجام می‌شود متفاوت خواهد بود. این معاملات تنها زمانی در بلاک چین اصلی به‌روز می‌شوند که دو طرف، یک کانال را باز و بسته کنند.

با استفاده از لایتنینگ می‌توان بدون اطلاع بلاکچین اصلی در مورد فعالیت‌های خود، وجوه را بین دو طرف معامله جابجا کرد. این رویکرد به طرز چشم‌گیری سرعت معامله را افزایش می‌دهد، چون تایید همه تراکنش‌ها توسط گره‌های یک بلاکچین لازم نیست. کانال‌های پرداخت جداگانه بین طرف‌های مختلف با هم ترکیب شده و شبکه‌ای از گره‌های لایتنینگ را تشکیل می‌دهند که می‌تواند معاملات را بین خود انجام دهد.

مطالعه بیشتر: تفاوت چرخه‌های بازار بیت‌کوین

تاریخچه و بنیان‌گذاران و توسعه‌دهندگان شبکه لایتنینگ

این شبکه برای اولین بار به طور رسمی توسط جوزف پون (Joseph Poon) و تادیوس درایجا (Thaddeus Dryja) در سال 2015 در مقاله‌ای با عنوان «شبکه لایتنینگ بیت کوین» پیشنهاد شد.

نوشته‌های آنها بر اساس بحث‌های قبلی در مورد کانال‌های پرداخت توسط ساتوشی ناکاموتو، خالق ناشناس بیت کوین بود. ناکاموتو کانال‌های پرداخت را برای «مایک هرن»، یکی دیگر از توسعه‌دهندگان توصیف کرد.

در سال 2016، درایجا و پون به همراه چند مشارکت‌کننده دیگر، شرکتی را تاسیس کردند که به توسعه شبکه لایتنینگ اختصاص داشت. برخلاف تغییرات مختلف اعضای تیم، این شرکت تلاش کرد پروتکلی را با شبکه اصلی بیت کوین سازگار کند. آنها در سال 2017 نرم‌افزاری را معرفی کردند که فضا را برای معاملات بیشتر در هر بلوک آزاد کرده و یک اشکال طولانی مدت بیت کوین به نام چکش‌خواری تراکنش‌ها را حذف می‌کرد. این اشکال می‌تواند انجام تراکنش‌های جعلی و دروغین بیت کوین را در کیف پول‌های کاربران فعال کند.

سرانجام در سال 2018، شرکت لایتنینگ نسخه آزمایشی پیاده‌سازی شبکه لایتنینگ خود را بر روی شبکه اصلی بیت کوین راه‌اندازی کرد. در این زمان، شخصیت هایی مانند جک دورسی، بنیانگذار توییتر، مشارکت خود را با این پروژه آغاز کردند. دورسی گروهی از توسعه‌دهندگان را استخدام کرد تا به ازای پرداخت بیت کوین به آنها، بر توسعه شبکه لایتنینگ تمرکز کنند. همچنین قصد دارد در آینده این شبکه را در توییتر پیاده‌سازی کند.

مطالعه بیشتر: سگویت چیست؟

شبکه لایتنینگ چگونه کار می‌کند؟

تا به اینجا با مفهوم شبکه لایتنینگ چیست آشنا شدیم. حالا برای درک بهتر، چگونگی کارکرد این شبکه را با ارائه یک مثال توضیح می‌دهیم.

آلیس کانالی را با کافی‌شاپ مورد علاقه‌اش باز کرده و معادل 100 دلار بیت کوین به آن واریز می‌کند. معاملات او با کافی‌شاپ سریع انجام می‌شود، چون یک کانال مستقیم با کافی‌شاپ دارد.

باب یک کانال دیگر با مغازه خواربار فروشی باز کرده، همچنین از مغازه آلیس قهوه می‌خرد. ارتباط بین آلیس، کافی‌شاپ و باب این اطمینان را می‌دهد که آلیس می‌تواند از مبلغ موجودی خود با کافی‌شاپ، برای خرید مواد غذایی از فروشگاه باب استفاده کند. به همین ترتیب، باب هم می‌تواند از موجودی خواربارفروشی خود برای انجام معاملات با مشاغل موجود در شبکه آلیس استفاده کند.

مطالعه بیشتر: بیت‌کوین سیاه چیست؟

اگر باب کانال خود را با خواربارفروشی ببندد و هیچ مشتری دیگری بین کافی‌شاپ و خواربارفروشی وجود نداشته باشد، آنگاه آلیس مجبور است برای خرید از آنجا یک کانال دیگر با خواربارفروشی باز کند. به این ترتیب، شبکه‌ای از معاملات ایجاد شده و توسط چندین گره لایتنینگ به صورت غیر‌متمرکز هدایت می‌شود.

در سطح فنی‌تر، شبکه لایتنینگ از قراردادهای هوشمند و اسکریپت‌ها و کدهای برنامه‌نویسی چند امضایی برای پیاده‌سازی دیدگاه خود استفاده می‌کند. در یک محیط معمولی با چند امضا، ابتدا دو کلید اصلی (کلید عمومی و کلید خصوصی) رد و بدل می‌شوند. این مبادله، دسترسی را ساده و هزینه تراکنش را کم می‌کند.

در گره لایتنینگ، امضا رد و بدل نمی‌شود. این کار برای کاهش هزینه تراکنش‌های مالی توسط بلاک‌چین اصلی انجام می‌گیرد. در عوض، دو طرف یک کلید واحد را تبادل می‌کنند که برای تأیید معاملات مورد استفاده است. کلیدهای اصلی بین دو طرف تنها زمانی تعویض خواهد شد که کانال بین آنها بسته شود.

مطالعه بیشتر: ساتوشی ناکاموتو کیست؟

شبکه لایتنینگ چیست

هزینه استفاده از شبکه لایتنینگ

هزینه‌های تراکنش در شبکه لایتنینگ، ترکیبی از هزینه‌های مسیریابی اطلاعات بین گره‌های شبکه و هزینه‌های تراکنش بیت کوین برای باز و بسته شدن کانال‌هاست.

در نوامبر 2019، دانشمندان دو دانشگاه در مجارستان و موسسه علوم و کنترل کامپیوتر، مقاله‌ای منتشر کردند که توانایی اپراتورهای شبکه لایتنینگ را برای ادامه پردازش معاملات بدون افزایش هزینه، مطرح می‌کند. نویسندگان می‌گویند: «مشارکت گره‌های مسیریابی بزرگ که در حال حاضر شبکه را در کنار هم قرار می‌دهند از نظر اقتصادی غیرمنطقی است. هزینه‌های تراکنش باید به ترتیب بزرگتر شود تا مسیریابی پرداخت‌ها از نظر اقتصادی مقرون‌به‌صرفه باشد.»

مطالعه بیشتر: تپ روت بیت کوین

کیوسک | صرافی آنلاین ارز دیجیتال
همین حالا پالیگان (ماتیک) خود را خرید کنید

کیف پول‌های لایتنینگ

برخی از شرکت‌ها تلاش می‌کنند تا یک کیف پول موبایل لایتنینگ را برای کاربران خود بسازند. همه کیف پول‌های معرفی شده در ادامه، هنوز در حال توسعه هستند. برخی از آنها را می‌توان در شبکه اصلی لایتنینگ (Lightning Mainnet) استفاده کرد، در حالی که سایر کیف پول‌ها در حال حاضر فقط در شبکه آزمایشی (Lightning Testnet) کار می‌کنند. برخی از کیف پول‌ها همچنین از کاربران می‌خواهند که وظیفه گره لایتنینگ را عهده‌دار شوند.

کیف پول ساتوشی (Wallet of Satoshi)، بریز (Breez)، کیف پول لایتنینگ بیت کوین (Bitcoin Lightning Wallet)، زپ (Zap)، تیپین (Tippin.me)، لیستی از کیف پول‌های لایتنینگ است که بر روی تلفن همراه قابل اجرا هستند.

مزایای شبکه لایتنینگ چیست؟

پس از درک مفهوم شبکه لایتنینگ چیست، بهتر است با مزایای این شبکه نیز آشنا شویم

هزینه تراکنش پایین و سرعت بالا

معاملات سریع‌تر و ارزان‌تر مزایای آشکار شبکه لایتنینگ است و پرداخت‌های خرد را به روشی امکان‌پذیر می‌کند که قبل از آن میسر نبود. بدون لایتنینگ نتورک، کاربران باید هزینه‌های بالایی را برای یک تراکنش ساده بپردازند و سپس یک ساعت یا بیشتر منتظر بمانند تا تراکنش آن‌ها تایید شود.

این زمان انتظار برای معاملات کوچک‌تر، طولانی‌تر خواهد بود، چون ماینرها یا همان استخراج‌کنندگان، تصمیم می‌گیرند تراکنش‌های بزرگتر را تأیید کنند تا پاداش بیشتری برای این کار بگیرند.

مطالعه بیشتر: بیت کوین پرایوت

امنیت بالا

شبکه لایتنینگ به بلاک‌چین بیت کوین متصل و به عنوان لایه دوم آن است. این اتصال به این معنی است که لایتنینگ هنوز از پروتکل‌های امنیتی بیت کوین سود می‌برد. کاربران می‌توانند بلاک‌چین اصلی را برای معاملات بزرگتر انتخاب کرده و بدون نگرانی درباره امنیت تراکنش‌ها، معاملات کوچکتر را در شبکه لایتنینگ انجام دهند. علاوه بر این، کانال‌های پرداخت لایتنینگ نتورک، تراکنش‌های خصوصی را ارائه می‌دهند، در این صورت کسی نمی‌تواند جزئیات تراکنش آنها را مشاهده کند و فقط کلیات آن مشخص است.

مبادلات اتمی

علاقه‌مندان به ارزهای دیجیتال نیز مبادلات اتمی را آزمایش می‌کنند، یعنی مبادل یک رمز ارز به ارز دیگر بدون کمک و دخالت شخص سوم انجام می‌شود. مبادلات اتمی مفیدتر از مبادله معمولی است، چون بسیار سریع‌تر، و با هزینه ناچیز تراکنش‌ها را انجام می‌دهند.

شبکه لایتنینگ چیست

معایب شبکه لایتنینگ چیست؟

پیدا کردن کیف پول سازگار با شبکه لایتنینگ

برای استفاده از لایتنینگ، باید کیف پولی سازگار با شبکه لایتنینگ تهیه کرد. گرچه پیدا کردن یک کیف پول که با این شبکه کار کند آسان است، اما کاربر باید آن را از یک کیف پول سنتی بیت کوین تامین و شارژ کند. معامله اولیه از کیف پول سنتی به شبکه لایتنینگ هزینه دارد، بنابراین کاربران مقداری بیت کوین را برای تعامل با پروتکل خرج می‌کنند. پس از قرار دادن رمز ارزها در کیف پول شبکه لایتنینگ، کاربران باید بیت کوین خود را قفل کرده تا یک کانال پرداخت ایجاد کنند.

مطالعه بیشتر: لایت نود و فول نود بیت کوین

هزینه بالای ارسال بیت کوین به کیف پول لایتنینگ

ارسال بیت کوین بین کیف پول می‌تواند هزینه‌بر باشد. با این حال، برخی از کیف پول‌ها می‌توانند پرداخت‌های درون و خارج از زنجیره را بدون پرداخت هزینه مدیریت کنند.

اگر هر یک از شرکت‌کنندگان در کانال پرداخت تصمیم به برداشت برخی از وجوه خود بگیرند، باید قبل از استفاده از وجه، کانال را ببندند و آن بیت کوین را پس بگیرند. به عنوان مثال نمی‌توان کمی پول برداشت کرد و کانال را باز گذاشت. حتی بستن یا باز کردن یک کانال پرداخت، هر دو طرف شرکت‌کننده را ملزم به انجام یک تراکنش اولیه به نام هزینه مسیریابی می‌کند. در حالی که باز کردن یک کانال از نظر مفهومی ساده است، اما همه این پرداخت‌های اضافی، فرآیند را  از آنچه بسیاری از کاربران احتمالی تصور دارند، گران‌تر می‌کند.

کلاهبرداری معاملاتی آفلاین

یکی از بزرگترین مشکلات شبکه لایتنینگ، کلاهبرداری‌های معاملاتی آفلاین است. اگر یکی از شرکت‌کنندگان در کانال پرداخت تصمیم بگیرد آن را ببندد در حالی که طرف دیگر آفلاین است، اولی می‌تواند وجوه را سرقت کند. زمانی که طرف دوم آنلاین می‌شود، برای انجام هر کاری دیر است. کلاهبردار می‌تواند آفلاین باشد و هیچ راهی برای تماس با آنها وجود ندارد.

پرداخت‌های گیر افتاده

همچنین، شبکه لایتنینگ از اشکالاتی مانند پرداخت‌های گیر افتاده، که معاملات خروجی تأیید نشده هستند، رنج می‌برد. شبکه بیت کوین مبلغی را که پرداخت کرده است بازپرداخت می‌کند، اما به دست آوردن آن چند روز طول می‌کشد، چون تأیید تراکنش‌های معتبر اولویت بیشتری نسبت به معاملات گیر افتاده دارند.

در نهایت، حتی اگر شبکه لاتنینگ همه مسائل خود را برطرف کند، هنوز هم، مشکل تنظیم‌کننده‌ها وجود دارد. تنظیم‌کننده‌ها ممکن است در درک این شبکه، برای تصویب قوانین مناسب دچار مشکل شوند و کاربران اصلی رمز ارزها نیز ممکن است برای استفاده از شبکه مشکل داشته باشند.

حتی اگر تنظیم‌کننده‌ها پروتکل را درک کنند، ممکن است به دلیل ناشناس بودن شبکه لایتنینگ اجازه ندهند. امکان دارد معاملات ناشناس قانونگذاران را بترساند، چون می‌توانند معامله نهایی را تنها پس از بستن یک کانال پرداخت توسط کاربر، مشاهده کنند نه معاملات فردی که در یک کانال انجام شده است.

مطالعه بیشتر: ساتوشی چیست؟

شبکه لایتنینگ چیست

پیش‌بینی آینده شبکه لاتنینگ

خوشبختانه پذیرش شبکه لایتنینگ در حال افزایش است و معامله‌گران با مفهوم شبکه لایتنینگ چیست روز به روز بیشتر آشنا می‌شوند. طبق گزارشات، بیش از 110 میلیون دلار، بیت کوین در این شبکه قفل شده است. این امر می‌توانند نشان‌دهنده استفاده چشم‌گیر از لایتنینگ برای پرداخت‌ها باشد.

برخی از برنامه‌ها برای استفاده از شبکه حیاتی هستند، مانند کیف پول‌های سازگار با لایتنینگ. با توجه به اینکه لایتنینگ یک پروتکل جداگانه از شبکه اصلی بیت کوین است، به نوع دیگری از کیف پول نیاز دارد تا کاربران بتوانند کانال‌های پرداخت ایجاد کنند. معامله‌گران نمی‌توانند بدون کیف پول‌های مخصوص، از شبکه استفاده کنند. اگر رشد شبکه لایتنینگ همچنان در حال ادامه باشد، می‌توان انتظار داشت که توسعه‌دهندگان کیف پول‌های بیشتری را برای پشتیبانی از این شبکه ایجاد کنند. کاربران اختصاصی همچنین می‌توانند به یک گره یا نود تبدیل شوند و زمان انجام معاملات را کاهش دهند.

صرافی‌های ارز دیجیتال نیز از پروتکل پشتیبانی می‌کنند و شبکه لایتنینگ را تا آنجا که ممکن است به معامله‌گران پیشنهاد می‌دهند. صرافی‌هایی که این شبکه را ادغام می‌کنند به معامله‌گران این امکان را می‌دهد تا مقادیر کمتری از بیت کوین را با هزینه تراکنش بسیار کم و خیلی سریع، برداشت کنند. بدون شبکه لایتنینگ، کاربران ممکن است از هزینه‌های زیاد تراکنش و زمان انتظار به دلیل فناوری سنتی بیت کوین رنج ببرند.

کیوسک | صرافی آنلاین ارز دیجیتال
همین حالا سولانا خود را خرید کنید

سخن پایانی

با مقاله شبکه لاتنینگ چیست ، آکادمی کیوسک را همراهی کردید. اطلاعات و آشنایی مختصری درباره این تکنولوژی به دست آوردیم.

استفاده از شبکه لایتنینگ برای اولین بار بسیار هیجان‌انگیز است، حتی اگر چند اشکال هم داشته باشد. مدتی طول خواهد کشید تا افراد و شرکت‌ها به استفاده از این شبکه برای معاملات روزمره اعتماد کنند، اما این امر به طور قابل توجهی سریع‌تر از زمانی که تصور می‌شود در حال پیشرفت است.

نحوه کارکرد و مزایا و معایب این شبکه را بررسی کردیم. پرداخت‌های فوری و هزینه معاملات کم، شبکه لایتنینگ را در بین معامله‌گران محبوب‌تر از شبکه اصلی بیت کوین کرده است.

کیوسک سایت معتبر خرید و فروش شیبا اینو، اتریوم، ترون و دیگر رمز ارزها در ایران است. شما می‌توانید از خدمات این مجموعه برای فعالیت در بازار ارزهای دیجیتال استفاده کنید.

اگر شما هم تجربه استفاده از این شبکه را دارید، با ما به اشتراک بگذارید.

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟

میانگین امتیاز 0 / 5. تعداد رای‌ها 0

هنوز امتیازی ثبت نشده

ثبت نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.