پرداخت با ارز دیجیتال در کسب و کار ها یکی از روشهای نسبتاً جدید پرداخت است که به لطف وجود درگاه پرداخت با ارز دیجیتال امکانپذیر شده است. ارزهای دیجیتال در سال 2009 با معرفی بیتکوین و بلاکچین آن رسماً متولد شدند. بیتکوین با هدف تبدیلشدن به پول جهانی و پر کردن کم و کاستیهای سیستم بانکی و مالی سنتی ایجاد شد. با گذر زمان آلت کوین های زیادی وارد بازار کریپتو شدند و کسبوکارهای زیادی ارزهای دیجیتال را بهعنوان یک روش پرداخت برای مشتریان خود قرار دادند. امروزه کسبوکارهای بیشماری در ایالاتمتحده و سایر کشورها به مشتریان خود امکان پرداخت با استفاده از ارزهای دیجیتال را میدهند. در ادامه مقاله به بررسی بیشتر این موضوعات میپردازیم.
درگاه پرداخت ارز دیجیتال چیست؟
درگاه پرداخت با ارز دیجیتال، پردازندههای پرداخت شخص ثالثی هستند که با ارزهای دیجیتال نظیر بیتکوین و اتریوم کار میکنند. این نوع سرویسدهندگان نقش مهمی در چشمانداز کریپتو و بلاکچین داشته و به تسریع پذیرش ارزهای دیجیتال توسط کسبوکارها کمک میکنند.
این درگاهها مشابه درگاههای پرداخت و کارتهای اعتباری بانکی عمل میکنند. آنها به کاربران خود امکان پرداخت با ارز دیجیتال در کسب و کار ها را میدهند. کسبوکارها میتوانند پرداختهای ارز دیجیتال را بپذیرند و در ازای آن ارز فیات دریافت کنند. این شرکتها عدم قطعیت را از پرداختهای ارز دیجیتال از بین میبرند.
شاید بپرسید که کار انتقال ارز دیجیتال را با کیف پولهای کریپتو نیز میتوان انجام داد پس چه نیازی به این درگاههاست. باید گفت این درگاهها کار مبادله ارزهای دیجیتال و مدیریت کیف پول را بدون دخالت کاربران انجام میدهند.
نحوه کار درگاههای پرداخت ارز دیجیتال

درگاه پرداخت با ارز دیجیتال مثل یک درگاه سنتی عمل میکند اما هدف آن دریافت پرداخت با ارز دیجیتال در کسب و کار ها و تبدیل آن به فیات است. روش کار نسبتاً ساده است.
کاربر خرید میکند و هزینه آن را در قالب رمزارز میپردازند. پس از ارسال تراکنش به بلاکچین و تأیید آن، درگاه، ارز دیجیتال را دریافت کرده و براساس قیمت لحظهای آن، رمزارز را به فیات تبدیل میکند. سپس مقدار دقیق فیات را به حساب تاجر واریز مینماید. از آنجا نیز میتوان پول را به بانک منتقل کرد.
این سیستم ساده عملاً تضمین میکند که هر بازرگانی میتواند گزینههای پرداخت رمزنگاری را به مشتریان خود ارائه دهد، بدون اینکه هرگز با ارزهای دیجیتال واقعی سروکار داشته باشد.
در درگاههای پرداخت ارز دیجیتال به دلیل مبتنی بودن آنها بر فناوری بلاکچین هنگامی که یک بلوک با داده استخراج میشود، جزئیات تراکنش در بلاکچین ذخیره میشود. این بدان معناست که عملیات برگشتناپذیر است و هیچکس نمیتواند اطلاعات مربوط به آن را جعل یا حذف کند.
چرا استفاده از درگاه پرداخت با ارز دیجیتال در کسب و کار ها ضروری است؟
در ادامه برخی از مهمترین دلایلی که یک کسبوکار باید از ارزهای دیجیتال استفاده کند را بیان کردهایم:
- کریپتو میتواند باعث جذب کاربران جدیدی شود. مشتریانی که شفافیت تراکنشها برای آنها اهمیت دارد تمایل نشان میدهند. مطالعات نشان داده 40 درصد مشتریانی که پرداختهای کریپتو دارند مشتریان جدید
- هستند که میزان خرید آنها دو برابر کاربرانی است که با کارتهای اعتباری خرید میکنند.
- ارزهای سنتی به بانکها و ساعت کاری محدود آنها وابسته هستند اما کریپتو در همه ساعات شبانهروز و برای همه افراد متصل به اینترنت در دسترس است و موانعی که بانکها جلوی پای کسبوکارها میگذارند مثل باز کردن حساب بانکی و غیره را ندارند.
- کریپتو دسترسی به سرمایه و استخرهای نقدینگی را از طریق سرمایههای سنتی توکناز شده و نیز کلاسهای جدید دارایی فراهم میآورد.
- پرداخت با ارز دیجیتال در کسب و کارها کارهای مالی و حسابداری را تسهیل میکند. امکان انتقال ساده و ایمن پول، کنترل بهتر سرمایه، مدیریت ریسک و فرصتهای مشارکت در سرمایهگذاریهای دیجیتال را فراهم میکند.

- استفاده از درگاه پرداخت ارز دیجیتال باعث دستیابی به بازارهای جدیدی میشود مثلاً مناطقی در آفریقا و آسیا که امکان دسترسی به فیات را نداشتند یا امکانات بانکی در آن مناطق کم بوده است. بهاینترتیب موانع جغرافیایی هم برای خریدار و هم فروشنده از بین میرود.
- تراکنشهای بانکی با کارمزد زیادی همراه است. ازدیگرسو درگاههای کریپتو تنها درصدی از فروش را دریافت میکنند و هزینه جانبی ندارند. هزینههای انتقال و تبدیل پول نیز کاهش مییابد.
- بیتکوین و سایر داراییهای رمزنگاریشده امنیت مناسبی دارند که امکان هک شدن ندارد. بهاینترتیب از سرمایه و اعتبار افراد مراقبت میشود.
- ممکن استتراکنشهای بانکی بین چند دقیقه تا چند روز زمان ببرند؛ اما پرداخت با ارز دیجیتال در کسب و کار ها سریع است و در عرض چند دقیقه انجام میشود.
کدام کسبوکارها خارجی پرداخت با ارز دیجیتال را پذیرفتهاند؟
بازار ارزهای دیجیتال در حال بزرگ و بزرگتر شدن است و برخی از شرکتهای بزرگ آمریکایی شروع به قبول پرداخت با ارز دیجیتال در کسب و کار های خود کردهاند. در ادامه لیست 10 مورد از مهمترین این شرکتها را آوردهایم:
1) مایکروسافت
مایکروسافت در سال 2014، بیتکوین را برای خرید بازی، برنامه و سایر محتوای دیجیتال در مایکروسافت استور پلتفرمهایی مثل ویندوزفون و ایکسباکس قبول کرد. آن سالها بیتکوین ناشناخته بود و بسیاری هم اطلاعات درستی درباره آن نداشتند. آن سال سالی پر از جنجال و رسوایی برای بزرگترین صرافی بیتکوین جهان Mt. Gox بود که بهخاطر انبوهی از کلاهبرداریها، هکها و حوادثی که باعث از بین رفتن صدها میلیون دلار بیتکوین شد به مرز ورشکستگی رسید.
آن زمان یک فروشگاه در نیویورک و تعداد تعمیرگاه اتومبیل و رستوران نیز بیتکوین را قبول کردد اما بسیاری از شرکتهای مهم از این کار طفره رفتند.
2) پیپال

مایکروسافت در دسامبر 2014 و پیپال، رقیب آن در پرداختهای دیجیتالی مدرن تنها سه ماه بعد بیتکوین را پذیرفت. آن زمان بیتکوین بهجای BTC با عنوان XBT معامله میشد و CNN آن را یک ارز مستقل بدون حاکمیت معرفی کرد. هدف پیپال این بود که کسبوکارها و نه مصرفکنندگان را به پلتفرم خود بکشاند. نتیجه این بود که کارمزد تراکنشهای بیتکوین بسیار کمتر از 2 تا 3 درصد سودی بود که مشاغل برای تراکنشهای کارت اعتباری پرداخت میکردند.
پیپال همچنین به مشتریان این امکان را میداد که با استفاده از کیف پول پیپال، پرداختهای کریپتو را به شکل مشابه سایر ارزها انجام دهند. آنها ارز دیجیتال را بدون دریافت کارمزد اضافی به ارز فیاتی که کسبوکارها نیاز داشتند تبدیل میکردند.
3) Overstock
قبل از پیپال و مایکروسافت به سمت ارزهای دیجیتال جدید بروند، Overstock.com مسیر آنها را دنبال کرد. CNN در اوایل 2018 گزارش کرد که Overstock یک شرکت کریپتو است که روی خردهفروشیهای آنلاین بر مبنای فناوری بلاکچین کار میکند.
آن زمان و قبل از اینکه کرونا ویروس، Overstock را به یکی از داغترین پلتفرمهای ارز دیجیتال تبدیل کنید، یک کهنهکار بیتکوین بود. این شرکت در ژانویه 2014 یعنی چند ماه قبل از مایکروسافت و پیپال بیتکوین را برای پرداخت با ارز دیجیتال در کسب و کار هایش قبول کرد. بااینحال هنوز بیتکوین در برنامه موبایل آن قابلاستفاده نبود. توجه داشته باشید تنها روش پرداختی که میتوانید در ترکیب با بیتکوین استفاده کنید کارتهای هدیه Overstock، اعتبار فروشگاهی، جوایز و کوپنها هستند.
4) Whole Foods
در ماه می 2019، زمانی که یک استارتاپ پرداخت به نام Flexa به شرکت ارزهای دیجیتال Gemini پیوست سد ارزهای دیجیتال شکست. این پلتفرم مشارکتی به خردهفروشان بزرگ امکان بهکارگیری فلکسا در اسکنرهای دیجیتالی که قبلاً پرداختهای تلفنی از طریق اپل پی یا سایر کیف پولهای دیجیتالی را پذیرفته بودند میداد. این تکنولوژی بهسرعت بیتکوین را برای خریدهای یکپارچه به دلار تبدیل میکرد. Whole Foods یکی از اولین خردهفروشان بزرگی بود که درگاه پرداخت با ارز دیجیتال را پذیرفت. Whole Foods متعلق به آمازون است اما خود آمازون درحالحاضر بیتکوین را بهصورت مستقیم برای خردهفروشی نمیپذیرد.
5) Etsy

اتسی پلتفرمی برای پذیرش کریپتو در این سایت ندارد اما فروشندگان مستقلی که روی این پلتفرم کار میکنند میتوانند در معاملات خود از بیتکوین استفاده کنند. این بر عهده فروشنده است که گزینه «روشهای دیگر پرداخت» را هم به گزینههای تسویه اضافه کند یا خیر. وقتی خریداران روی آن کلیک کنند میتوانند پیامی به فروشنده میرود و او میتواند آدرس بیتکوین خود را به خریدار بفرستد.
انجمن اتسی یک صفحه اختصاصی برای بیتکوین دارد که در آن آموزش میدهد فروشندگان چطور بیتکوین را بپذیرند و فرآیند فروش به چه شکلی باشد. همچنین یک صفحه برای آموزش خرید با بیتکوین برای مشتریان دارد.
6) Starbucks
استارباکس در سال 2020 به انقلاب بیتکوین و پرداخت با ارز دیجیتال در کسب و کار ها پیوست. در استارباکس نمیتوانید هزینه قهوه خود را مستقیماً با بیتکوین بپردازید اما از روشهای غیرمستقیم مثلاً اضافه کردن بیتکوین به کارتهای هدیه میتوانید پرداخت کنید. این کار توسط یک کیف پول دیجیتال شخص ثالث به نام Bakkt امکانپذیر شد که بیتکوین را به دلار تبدیل میکند تا پرداختها بهصورت آنی انجام شود.
7) Newegg
غول الکترونیک جهان، Newegg برخلاف سایر کسبوکارها که از یک برنامه یا سرویس شخص ثالث استفاده میکنند امکان پرداخت مستقیم با بیتکوین را میدهد. تنها کاری که باید بکنید انتخاب گزینه پرداخت با بیتکوین است. سپس با اسکن یک کد QR پرداخت انجام میشود. Newegg برای کسانی که میخواهند استفاده از بیتکوین را شروع کنند کیتهای مخصوص ارز دیجیتال میفروشد.
8) Home Depot

Home Depot نیز از سیستم Winklevoss/Flexa استفاده میکند – همان سیستمی که به Whole Foods اجازه میدهد بیتکوین را از طریق اسکنرهای دیجیتال خود بدون سرمایهگذاری در سختافزار جدید بپذیرد.
تا مدتها خردهفروشان مجبور بودند ترازنامه مالیاتی خود را برحسب دلار بدهند و شرکتهایی که بیتکوین قبول میکردند با این مسئله دچار مشکل بودند. فلکسا بیتکوین را به دلار تبدیل میکند و هر دو طرف خرید آن را برحسب دلار میتوانند محاسبه کنند. Home Depot نیز از این سیستم استفاده میکند.
9) Rakuten
سایت ژاپنی راکوتن در سال 2015 امکان خرید با بیتکوین را به مشتریان خود داد. این شرکت قبل از گسترش خدمات خود به همتایانش در آلمان و اتریش با ایالاتمتحده شروع به کار کرد. راکوتن با ادغام پلت فرم پردازش پرداخت بیت نت در بازارهای خود این امکان را فراهم کرد.
از آن زمان، کیف پول Rakuten را توسعه داده است که یک سرویس معاملاتی نقطهای ارائه میدهد و همچنین از آلتکوینهایی مانند بیتکوین کش و اتریوم پشتیبانی میکند. کاربران اکنون میتوانند موجودی Rakuten Cash خود را با استفاده از داراییهای رمزنگاریشده شارژ کنند.
10) Twitch
Twitch گوریل 800 پوندی در بلوک پلتفرم ویدیوی استریم است؛ مانند Whole Foods، Twitch نیز متعلق به آمازون است. همچنین مانند Whole Foods، اکنون ارز دیجیتال و نهفقط بیتکوین را میپذیرد. کاربران میتوانند با بیتکوین، بیتکوین کش و اتر و همچنین کوینهای کمتر استفاده شده مانند BUSD، PAX، GUSD، USDC و XRP پرداخت کنند.
آیا پرداخت با ارزهای دیجیتال در ایران قانونی است؟
طبق قوانین بانک مرکزی که در بهمن 97 اعلام شد، خریدوفروش ارزهای دیجیتال در ایران ممنوع نیست با اینحال بانک مرکزی در مقابل آن مسئولیتی ندارد و استفاده از رمزارزها بهعنوان ابزار پرداخت ممنوع است و میتواند با پیگرد قانونی همراه باشد. بهاینترتیب کاربران ایرانی نمیتوانند در ازای یک خرید اینترنتی، مبلغ آن را با استفاده از بیتکوین یا سایر رمزارزها پرداخت کنند. رمزارزها را تنها در صرافیهای معتبری چون صرافی کیوسک و طبق مقررات مشخص میتوان خریدوفروش کرد.
جمع بندی
پرداخت با ارز دیجیتال در کسب و کار ها موضوع نسبتاً جدیدی است که در چند سال گذشته رواج بیشتری پیدا کرده است. ارزهای دیجیتال دارای مزایای زیادی برای تبدیلشدن به یک وسیله پرداخت هستند اما یکی از مهمترین مشکلات آنها، نوسان قیمت بالا و مخالفت دولتها با آنهاست. بااینحال استفاده از این فناوری موجب تسهیل و تسریع پرداختها شده و زمینه رشد فرامرزی کسبوکارها را پدید میآورد. تابهحال برندهای معروفی شروع به استفاده از کریپتو برای پرداختهای خود کردهاند و امروزه در بسیاری از کشورها میتوان بهراحتی با رمزارزها خرید کرد.