تحلیل درون زنجیره‌ای (On chain analysis) چیست؟

0

برای موفقیت در هر حوزه‌ به خصوص سرمایه‌گذاری‌های پرریسک باید با اطلاعات کافی و محتاطانه قدم بردارید تا ضرر را به حداقل و سود را به حداکثر برسانید. در فضای بازار ارزهای دیجیتال نیز به منظور تجربه یک معامله شکست‌ناپذیر و موفقیت‌آمیز بهتر است اطلاعات جزئی و کلی مختلفی از شبکه بلاکچین داشته باشید. یکی از روش‌های کسب اطلاعات فنی ویژه در بازار رمز ارزها، تحلیل درون زنجیره ای است که اطلاعات مختلفی در مورد جزئیات بلاک‌ها و قراردادهای هوشمند در اختیار متقاضیان قرار می‌دهد. در ادامه این مطلب بیشتر با این نوع تحلیل آشنا می‌شوید.

معرفی تحلیل درون زنجیره ای

تجزیه و تحلیل درون زنجیره ای فرآیند شناسایی، بازرسی و ردیابی مداوم داده‌های تراکنش‌‌ها بر روی یک شبکه بلاکچین است که هدف اصلی آن درک درست فعالیت‌ها و پیوند دادن کاربران یا شناسایی بهتر اطلاعات خواهد بود. برای تحلیل ریسک بازار ارزهای دیجیتال روش‌های کاربردی و مهمی وجود دارند که آنچین نیز یکی از همین روش‌ها است.

با یادگیری این مدل تحلیل شما می‌توانید به اطلاعات خوبی در مورد ریسک‌ها، امتیازات، مبالغ قابل معامله، مبدا وجوه، تاریخچه انتقال پول و سایر مسائل دست پیدا کنید. این مسئله به فیلتر کردن آدرس‌ها و تراکنش‌هایی که باید تحت تاثیر نظارت یا ردیابی مداوم باشند نیز کمک می‌کند.

خوشه‌بندی یکی دیگر از روش‌های مهم حاضر در این تحلیل است که برای شناسایی بهتر صرافی‌ها (صرافی کیوسک، بهترین صرافی ایرانی) کاربرد دارد، پرداخت‌ها را پردازش می‌کند و برای درک بهتر آدرس‌های کیف پول‌ها در بلاکچین موثر خواهد بود.  تحلیل درون زنجیره‌ای یک زمینه نوظهور است اصول معاملات، میزان سودمندی، پردازش تراکنش‌های ارز دیجیتال و مدیریت داده‌های بلاکچین را مورد بررسی قرار می‌دهد.

نگاهی به تاریخچه تحلیلon chain

اولین شکل تحلیلon chain با نام (Coin Days Destroyed) خوانده می‌شد. این روش تحلیلی برای اولین بار در سال 2011 به عنوان راهی برای سنجش صحت، درصد مشارکت بازار و بررسی عمر بیت کوین‌های منتقل‌شده در یک روز معین، ایجاد شد.

معیار دیگر بیت کوین 3 سال بعد اضافه شد که با نام ارزش شبکه آن را می‌خواندند. این معیار نیز از اصول قانونی Metcalfe استفاده می‌کرد و بر رشد آدرس منحصر به فرد تمرکز داشت. در همین سال‌ها جان رادکلیف یک نسخه اولیه از امواج هودل را منتشر کرد.

در ادامه این تغییر و تحولات، کوین متریکس، گلسنود و چندین ابزار اصلی دیگر نیز فعالیت خود را در همین صنعت آغاز کردند. براساس گزارشات و آمار به دست آمده از زمان روی کار آمدن این تحولات در سال 2018، بیش از پیش از تحلیل درون زنجیره‌ ای استفاده شده است.

این اتفاق باعث توجه بیشتر تحلیلگران به داده‌های جدید شده، در حالی که توسعه فرآیندها تحلیلی بازار ارزهای دیجیتال همچنان ادامه دارد.

چرا از تحلیل درون زنجیره ای استفاده کنیم؟

پلاس توکن در سال 2019 و ووتوکن در سال 2020 ظهور کردند. این 2 طرح از عمده‌ترین طرح‌‌های کلاهبرداری ارزهای دیجیتال هستند که میلیاردها دلار از ارزش رمز ارزها را به دلیل ناشناس بودن کاربران و سیستم مالی متکی به شبکه بلاکچین به راحتی مورد سو استفاده خود قرار دادند.

ربات تحلیل درون زنجیره ای

با وجود این اتفاقات و با توجه به ارزش وجوه کلاهبرداری شده در سال 2020، تحولی در بهبود سیستم‌های امنیتی و زیرساخت‌های مربوط به تجزیه و تحلیل درون زنجیره ای رخ دارد. به بیان ساده وضعیت تحلیلی و امنیت فضای ارزهای دیجیتال نسبت به سال 2019 تا 57 درصد رشد کرد.

پلتفرم کوکوین که مبلغی معادل 281 میلیون دلار خود را به دلیل هک شدن از دست داده بود، ادعا می‌کند بیش از 84 درصد از این سرمایه از دست رفته را با کمک تجزیه و تحلیل On Chain بازیابی کرده است. در حال حاضر این روش تجزیه و تحلیل یک روش جدایی‌ناپذیر در مبارزه با جرایم ارزهای دیجیتال و با کمک ابزارها و نرم‌افزارهای اختصاصی موجود در این فضا به شمار می‌آید.

سه مورد از اصلی‌ترین داده‌های On Chain

داده‌های تحلیل درون زنجیره ای شامل اطلاعات تمام تراکنش‌های انجام شده در یک شبکه بلاکچین خاص است. به عبارت دیگر این داده‌ها تمام اطلاعات نوشته شده بر روی بلاک‌های یک بلاکچین هستند. توجه داشته باشید در یک بلاکچین عمومی، این اطلاعات در دسترس عموم کاربران قرار دارد. در ضمن این اطلاعات کلی و عمومی به 3 دسته مجزا طبقه‌بندی می‌شوند:

  • داده‌های مربوط به تراکنش‌ها ( آدرس ارسال‌کننده، آدرس دریافت کننده، مبلغ انتقالی و مقدار مبلغ باقی مانده در آدرس ارسال‌کننده)
  • داده‌های مربوط به بلاک‌ها ( مهلت زمانی، هزینه‌های استخراج و پاداش)
  • داده‌های مربوط به کد قراردادهای هوشمند ( مشخص کردن یک منطقه پر درآمد در بلاکچین)

تحلیل درون زنجیره ای بهتر است یا تحلیل تکنیکال؟

تحلیل‌های تکنیکال یا بیرون زنجیره‌ای در شبکه بلاکچین اجرا و ثبت نمی‌شوند. این ویژگی‌ تحلیل‌های تکنیکال در تضاد شدید با تحلیل درون زنجیره ای دارد زیرا تحلیل‌های درون زنجیره‌ای ارزش مالی را به یک شبکه از بلاکچین انتقال می‌دهد و آن را به ثبت می‌رساند.

بدین ترتیب این نوع تحلیل‌ها به 2 صورت ثبتی و غیر ثبتی شناخته می‌شوند. در یک شبکه بلاکچین تراکنش‌های خارج از زنجیره به روش‌های مختلفی رخ می‌دهند.

 اما ساده‌ترین روش تسویه تراکنش‌های درون زنجیره‌ای همانند مبادله کلیدهای خصوصی است که از طریق این کلیدها دسترسی کاملی به وجوه مالک امکان‌پذیر خواهد بود.

از آنجایی که تحلیل‌های تکنیکال و تحلیل‌های زنجیره‌ای نیز همانند کنترل و مدیریت تراکنش‌های بیرون و داخل زنجیره خواهد بود شاید بسیاری از افراد با تحلیل‌های تکنیکال موافق‌تر باشند. زیرا در این تحلیل‌ها امنیت تراکنش‌ها نیز حفظ می‌شود اما رسیدن به یک تحلیل درون زنجیره‌ای ساده‌تر و مقرون به صرفه‌تر خواهد بود.

طبق این تحلیل شما می‌توانید به هزینه بالای اجرا تراکنش‌ها، هزینه مبادله رمز ارزهایی همانند بیت کوین، کارمزد ماینرها و سایر کارمزدها دست پیدا کنید.

بررسی سیگنال‌های معاملاتی آنچین

سیگنال‌های معاملاتی آنچین تحت تاثیر مدل‌های یادگیری ماشینی هستند و بیشتر برای سنجش احساسات و پیش‌بینی حرکات آتی قیمت بازار ارزهای دیجیتال طراحی شده‌اند. هر یک از مدل‌های کاربردی و قابل استفاده در واقع یک سیگنال خواهد بود که به طور خلاصه این سیگنال‌های معاملاتی به 3 دسته اصلی تقسیم می‌شوند:

  • سیگنال آنچین
  • سیگنال صرافی
  • سیگنال مشتقات مالی

در این بخش ما به سیگنال‌های آنچین اشاره می‌کنیم. سیگنال‌های معاملاتی درون زنجیره‌ای با استفاده از شاخص‌های زنجیره بلوکی همراه با مدل‌های تک متغیر به وجود می‌آیند که هر یک از آنها برای اطمینان از ثبات و دقت کافی و لازم به روش‌های مختلفی متوسل می‌شوند.

رابطه تحلیل درون زنجیره ای و بیت کوین

هر سیگنال معاملاتی درون زنجیره‌ای یک بار در روز با هدف پیش‌بینی تغییرات احتمالی در قیمت روز بعد دوباره محاسبه می‌شود. در بخش‌های بعدی 4 مورد از اصلی‌ترین سیگنال‌های معاملاتی تحلیل درون زنجیره ای را به طور خلاصه توضیح می‌دهیم.

سیگنال رشد یک شبکه جدید

طی این تحول تمامی آدرس‌های دارایی‌های رمز ارزها مورد بررسی و اندازه‌گیری قرار می‌گیرند. سیگنال تغییرات ایجاد شده را نسبت به کل آدرس‌های هفته قبل بررسی می‌کند. سپس برای منعکس کردن احساسات صعودی یا نزولی برای هر یک از سیگنال‌ها دارایی انحصاری را در نظر می‌گیرد.

سیگنال مالی

این سیگنال معاملاتی از نمایه In/Out of the Money استفاده می‌کند. سپس حجم توکن‌هایی را تخمین می‌زند که از دارایی‌ها با سطح قیمت فعلی سود می‌برند. این سیگنال از میانگین متحرک 7 روزه در حجم کل عرضه پول استفاده می‌کند. ارزش به دست آمده را با ارزش روز قبل مقایسه خواهد کرد.

سیگنال تمرکز

این سیگنال روزانه موقعیت نهنگ‌ها یا آدرس‌هایی را تغییر می‌دهد که بیش از یک درصد از عرضه توکن‌ها را در بردارند یا از سرمایه اصلی کاربران سرمایه‌گذار نیز مبلغ بیشتری در گردش دارند. به طور معمول عرضه‌های 0.1 یا یک درصدی مورد توجه و بررسی این سیگنال قرار می‌گیرند.

در نهایت اگر نهنگ‌ها و سرمایه‌گذاران موقعیت خود را توسعه دهند، این سیگنال صعودی خواهد بود، اگر چه آستانه‌های واقعی این سیگنال براساس دارایی واقعی ارزهای دیجیتال درصد متفاوتی به دست می‌آورند.

سیگنال تراکنش‌های بزرگ

این سیگنال تحت تاثیر متریک تراکنش‌های بزرگ into theBlock قرار دارد و تغییرات موجود در تراکنش‌های بیش از 100000 دلاری را مورد تجزیه و تحلیل خود قرار می‌دهد. این سیگنال در واقع یک پروکسی برای افراد با ارزش خالص دارایی و فعالیت‌های تجاری و سازمانی به حساب می‌آید.

اصلی‌ترین پارامترهای حاضر در تحلیل درون زنجیره ای

تجزیه و تحلیل درون زنجیره ای یک زمینه نوظهور است که هدف اصلی آن استخراج و بررسی انبوهی از داده‌های موجود در مورد تراکنش‌های عمومی بلاکچین به شمار می‌آید. در ضمن با روی کار آمدن این نوع تحلیل تصمیم‌گیری در فضای ارزهای دیجیتال تسهیل یافته و سریع‌تر می‌توان به نتیجه رسید.

توجه داشته باشید از ابزارها و تکنیک‌های ویژه‌ این نوع تحلیل به منظور اهداف تجاری و سرمایه‌گذاری استفاده می‌کنند. یکی از اولین معیارها یا پارامترهای رایج تحلیلon chain روز تخریب سکه (Coin Days Destroyed) بود که در سال 2011 برای ردیابی فعالیت در شبکه بیت کوین ظهور کرد.

در ادامه کوین متریکس(coin Metrics( نیز برای محاسبه نسبت ارزش شبکه به ارزش انجام تراکنش در سال 2017 راه‌اندازی شد. این پارامتر برای ارزش‌گذاری بیت کوین و با در نظر گرفتن ارزش بازار کاربرد دارد. با کمک این پارامتر تراکنش‌های شبکه را می‌توان بررسی کرد و توجه و علاقه بیشتری برای تحلیل درون زنجیره‌ای به وجود آورد.

نحوه استفاده از تحلیل آنچین در ترید

کاوشگرهای بلاکچین همانند اتر اسکن اتریوم و اسنو تریس آوالانچ به شما این امکان را می‌دهند تا آدرس کیف پول یا قراردادهای هوشمند را جستجو کنید. اما در جمع‌آوری داده‌ها به شما کمک نمی‌کنند یا ابزارهایی برای درک انبوه داده‌های موجود را در دسترس شما قرار نمی‌دهند.

بررسی تحلیل درون زنجیره ای

در پاسخ به این مشکل، پلتفرم‌ها و منابع بیشماری پدید آمده‌اند که هر یک داشبوردها و نمودارهای روشنی ارائه می‌دهند تا به کاربران کمک کنند تصور بهتری از داده‌های بلاکچین داشته باشند و حرکات کیف پول‌های ارزهای دیجیتال را ردیابی کنند. این روش‌ها تحلیل درون زنجیره ای هستند که کاربردهای خوبی در ترید دارند.

استفاده از این نوع تحلیل‌های درون زنجیره‌ای رایگان است یا بهترین ویژگی‌ها را با مبلغی کم در اختیار کاربران قرار می‌دهند. برای استفاده از این نوع تحلیل باید یکی از ابزارهای زیر را به کار برید:

  • گلسنود (Glassnode)
  • Into TheBlock
  • نانسن (Nansen)
  • تجزیه و تحلیل Dune
  • Messari

فراموش نکنید تجزیه و تحلیل آنچین به شما نمی‌گوید که چه کاری انجام دهید. این به شما بستگی دارد که یک استراتژی براساس اطلاعات موجود طراحی کنید. با کمک این روش می‌توانید حداکثر داده‌ها را از شبکه بلاکچین مورد نظر خود تخلیه کنید.

تحلیل درون زنجیره ای با چه محدودیت‌هایی روبرو است؟

با وجود اینکه تحلیل آنچین مزایا و فواید بسیار زیادی دارد اما هیچ تحلیل و علمی بدون نقص نخواهد بود. بنابراین به هنگام استفاده از این نوع تحلیل بهتر است تمام جوانب و محدودیت‌های آن را در نظر بگیرید. در ادامه به 2 مورد از این محدودیت‌ها یا معایب اشاره می‌کنیم:

  • حجیم بودن داده‌ها: توجه داشته باشید این نوع تجزیه و تحلیل می‌تواند چالش برانگیز باشد زیرا داده‌های زیادی را مورد بررسی قرار می‌دهد. حتی برخی از وب سایت‌های محبوب این حوزه تا 100 متریکس را مورد نظر دارند و آنها را بررسی می‌کنند.
  • قدیمی بودن داده‌ها: متاسفانه تحلیلگران زنجیره‌ای اغلب به معیارهای قدیمی‌تر نگاه می‌کنند در حالی که بیشتر اوقات داده‌های این تحلیل تازه است. در واقع تحلیلگران به طور دقیق نمی‌دانند از کجا شروع کنند تا تحلیل درون زنجیره ای تازه‌تری داشته باشند. به زبان ساده برخی از داده‌های این مدل تحلیل از کیفیت بالایی برخوردار هستند اما همه چیز به پایان یک تحلیل درون زنجیره‌ای برنمی‌گردد.
تحلیل درون زنجیره ای انواع رمز ارزها

جمع بندی

در دنیایی که داده‌ها طلای جدید تلقی می‌شوند و بلاکچین در آستانه تغییر نحوه ذخیره و مبادله ارز دیجیتال است، نمی‌توان بیش از حد بر روی روش‌های تحلیلی درون زنجیره‌ای در حال ظهور تاکید کرد.

ابزارها و پلتفرم‌های مختلفی طی چند سال گذشته در این فضا ظهور کرده‌اند و به کاربران خود مجموعه‌ای از شاخص‌ها را با قابلیت اعمال آسان ارائه داده‌اند. حتی این ابزارها و بسترها مجموعه‌ای از داده‌های مربوط به درون یا بیرون زنجیره را برای کاربران خود فراهم کرده‌اند.

در انتها تنها با گذر زمان ماهیت تمام تراکنش‌ها مشخص می‌شود و به نمایش درمی‌آید. با وجود تمام این تناقضات و اختلاف‌ها، تحلیل درون زنجیره ای همچنان باقی می‌ماند و این امکان وجود دارد که با پذیرش انبوه فناوری بلاکچین این نوع تحلیل نیز به رشد خوبی دست یابد.

ثبت نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.