ارز دیجیتال میکر، برای کسانی که از نوسان بازار می‌ترسند

آشنایی با ارز دیجیتال میکر

0

ارز دیجیتال میکر برای حل مسائلی نظیر ناپایداری قیمت ارزها در دنیای رمزارزها به‌وجود آمده است. گاهی پیش آمده که در عرض چند روز یا چند ساعت، قیمت ارز دیجیتال با افت یا افزایش چندین برابری مواجه شود. همین مسئله برای بسیاری باعث ایجاد حس ناامنی شده و جلوی ورود آنها به بازار کریپتوکارنسی و استفاده از ارزهای دیجیتال در کسب و کارها را گرفته است.

پروتکل میکر با داشتن توکن‌های میکر (MKR) و دای (Dai) در راستای رفع این مشکل و مسائل دیگری مانند شفافیت در بازارهای مالی برآمد. در این پروتکل سعی شده با ایجاد یک توکن امن با قیمت ثابت، فضای امن، شفاف و مطمئنی برای ورود افراد فراهم شود. توکن دای اولین توکن، با قیمت ثابت است که فرآیندی غیرمتمرکز دارد. (لینک پیشنهادی: خرید ارز دیجیتال)

مطالعه بیشتر: ارز دیجیتال چیست؟

ارز دیجیتال میکر چیست؟

ارز دیجیتال میکر یک توکن ERC-20 روی بلاکچین اتریوم و مربوط به پروتکل میکردائو (MakerDAO) و یکی از بزرگترین برنامه‌های غیرمتمرکزی است که روی این بلاکچین اجرا شد. طرح اولیه میکر در سال 2015 ارائه و در سال 2017 به صورت کامل راه‌اندازی شد. این پروژه دو توکن به نام MKR و Dai دارد. دای یک ارز دیجیتال غیرمتمرکز با ارزش پایدار و وابسته به قیمت دلار است. میکر هم یک توکن حاکمیتی است از آن برای تصمیمات مدیریتی استفاده می‌شود.

میکردائو سازمان مستقل غیرمتمرکز متشکل از دارندگان توکن میکر در سراسر جهان است. این افراد می‌توانند توکن‌های MKR خود را برای رای دادن به تغییرات پروتکل میکر و توکن دای و همچنین اطمینان از کارآیی، شفافیت و ثبات دای به اشتراک بگذارند.

گاهی داشتن توکن میکر بخاطر تفاوت‌های زیادی که با سایر ارزهای دیجیتال دارد، شبیه سهام شرکت‌های سنتی به نظر می‌رسد چون به سهامداران حق رای و تعیین عملکرد شرکت را می‌دهد. میکر، یکی از اولین پروژه‌های مالی غیرمتمرکزی بود که به موفقیت رسید و همین، نشان‌دهنده اثر بخشی حاکمیت غیرمتمرکز است.

مطالعه بیشتر: انواع ارزهای دیجیتال حاضر در بازار رمز ارزها

دای (Dai) چیست؟

ارز دیجیتال میکر

دای یکی از توکن‌های ارز دیجیتال میکر و یک رمز ارز غیرمتمرکز و بی‌طرف است که حالت وثیقه‌ای دارد و قیمت آن به دلار امریکا وابسته است. شاید پیچیده به نظر برسد ولی قیمت این ارز دیجیتال، بدون نیاز به مرجع مرکزی برای تعیین ارزش آن، از قیمت دلار تبعیت می‌کند.‌ به چنین ارزهایی، در دنیای ارزهای دیجیتال، استیبل کوین می‌گویند چراکه‌ برخلاف سایر ارزهای دیجیتال، قیمت آنها نوسان زیادی ندارد. این ارزها از معامله‌گران دربرابر نوسانات بازار محافظت می‌کنند.

درمورد اکثر ارزهای دیجیتال این قاعده وجود دارد که برای تولید آن‌ها باید به اندازه میزان واحد تولید شده، در حساب‌های بانکی، ارز واقعی نگهداری شود. مثلا اگر یک میلیار تتر تولید می‌شود باید یک میلیارد دلار پول واقعی در حساب شرکت تولید‌کننده تتر وجود داشته باشد.

اما برخی استیبل‌کوین‌ها مثل دای، از این روال تبعیت نمی‌کنند. برخلاف آن ارزها که قیمتشان به دلیل پشتوانه مالی‌شان، ثبات پیدا کرده، قیمت دای با وثیقه‌گذاری یک ارز دیجیتال مثل اتریوم در قالب یک قرارداد هوشمند به نام صندوق سپرده‌گذاری، ثابت می‌ماند. در حقیقت پشتوانه آنها، سایر ارزهای دیجیتال هستند نه پول واقعی. دای اولین ارز دیجیتالی بود که از حالت وثیقه‌ای استفاده کرد.

با اینکه تکنولوژی بلاکچین فرصت‌های جدیدی برای صنایع مالی فراهم کرده، اما بسیاری از آنها بخاطر ماهیت بی‌ثبات ارزهای دیجیتال و بخصوص بیتکوین، تمایلی به استفاده از آن برای مبادلات خود ندارند. دای به همین دلیل ایجاد شد. دای قیمت ثابتی دارد و می‌تواند گزینه مطمئنی برای کسب‌و‌کارها باشد.

توکن دای دو ویژگی مهم دارد. اول اینکه، یک نهاد مستقل است و مثل سایر استیبل‌کوین‌ها مانند تتر، تحت مدیریت شرکت خصوصی نیست. همچنین، وثیقه‌ایست یعنی تنها کسی می‌تواند دای جدید ایجاد کند که حجم کافی از سایر ارزهای دیجیتال را در قالب یک قرارداد هوشمند در اختیار داشته باشد و آن مقدار ارز، به منزله پشتوانه دای محسوب شود. دارندگان دای می‌توانند از پروتکل میکر برای کسب سود از استیبل‌کوین‌های خود استفاده کنند که میزان سود آنها با توجه به نرخ ذخیره دای تعیین می‌شود.

قرارداد هوشمند چیست؟

قراردادهای هوشمند اولین بار در دهه 1990 توسط نیک سابو (Nick Szabo) اختراع شدند. آنها نوعی کد کامپیوتری هستند که به صورت دیجیتالی، معامله تجاری یا قراردادهای بین دو یا چند طرف را با اجرای اتوماتیک آن بعد از عقد قرارداد، تسهیل می‌کنند.

زمانی که کد در بلاکچین ذخیره شود، غیرقابل تغییر و توزیع‌شده است به این معنا که نمی‌توان آن را دستکاری کرد و خروجی آن را همه افراد شبکه تایید می‌کنند.

مطالعه بیشتر: ارز دیجیتال مون بیم

تفاوت میکر و بیتکوین

شاید بپرسید تفاوت ارز دیجیتال میکر با رمزارز معروفی مثل بیتکوین در چیست. میکر تفاوت‌های زیادی با بیتکوین دارد. بیتکوین به صورت شبکه پرداخت همتا‌به‌همتا طراحی شده یعنی برای انجام تراکنش‌های آنلاین استفاده می‌شود. بلاکچین آن اطلاعات میزان دارایی بیتکوین مالک‌ها را نگه داشته و اطلاعات هویتی آنها را مخفی می‌کند. کامپیوترها برای استخراج یک بیتکوین جدید، مسائل ریاضی پیچیده‌ای را حل می‌کنند که به این کار استخراج بیتکوین می‌گویند. انرژی و هزینه بکار رفته برای استخراج و نیز هزینه سخت‌افزارهای مورد نیاز آن بالاست.

پروتکل میکردائو، دو ارز دیجیتال مستقل دارد که هر دوی آنها با بیتکوین متفاوتند. توکن Dai که یک استیبل‌کوین و ارزش آن تقریبا برابر با دلار است، درحالیکه بیتکوین نوسان قیمت بالایی دارد. دای همچنین هدفی متفاوت با بیتکوین دارد و سایر ارزهای دیجیتال، از آن به‌عنوان وثیقه استفاده می‌کنند. بیتکوین چنین قابلیتی ندارد.

MKR که توکن حاکمیتی نامیده می‌شود هم با بیتکوین متفاوت است. از میکر برای پشتیبانی ارزش دای استفاده می‌شود و جلوی صعود یا سقوط زیاد قیمت آن را می‌گیرد. همچنین به دارندگان خود، حق رای می‌دهد یعنی این افراد می‌توانند روی نحوه مدیریت میکردائو تاثیر بگذارند.

از طرف دیگر، بیتکوین به وسیله ماینرها یا استخراج‌کنندگان، و از طریق حل مسائل پیچیده ریاضی بدست می‌آیند و ماینر، آن را به صورت پاداش دریافت می‌کند. اما توکن میکر و دای، هیچ‌کدام قابلیت استخراخ ندارند. سکه‌های میکر برای حفظ قیمت دای در مقابل نوسانات بازار ساخته می‌شوند یا از بین می‌روند.

از نظر سرمایه‌گذاری نیز بیتکوین و میکر تفاوت‌هایی با هم دارند. ممکن است افراد بیتکوین را به‌عنوان سیستم پرداخت ببینند. از دیگر سو، موفقیت میکر به موفقیت کل بازار رمزارها وابسته است. اگر تقاضا برای ارز دیجیتال زیاد باشد، میکر اوضاع خوبی دارد.

مطالعه بیشتر: ارز دیجیتال مانا

بنیان‌گذاران ارز دیجیتال میکر

تاریخچه ارز دیجیتال میکر چندین مرحله داشت که اولین مرحله آن، بنیان‌گذاری میکردائو بود. این شرکت در سال 2015 توسط رون کریستنسن، کارآفرین دانمارکی و فارغ التحصیل دانشگاه کپنهاگ ایجاد شد. او قبل از  میکردائو، بنیان‌گذر و مدیر شرکت بین‌المللی ترای چاینا (Try China) بود.

دای، به صورت رسمی در سال 2017 یعنی دو سال بعد از شکل‌گیری شالوده میکر، روی شبکه اتریوم شروع به‌کار کرد. این سازمان در راستای تمرکززدایی و گسترش فعالیت‌های غیرمتمرکز کار می‌کند. کریستنسن به‌عنوان مدیر این تشکیلات انتخاب شد. افراد دیگر، استیو بکر(Steven Becker) ، بنیانگذار کوبیت کپیتال (Cubit Capital)  و شفالی روی(Shefali Roy) ، اقتصاددان بودند که در مدیریت آن حضور داشتند.

در ابتدا اتریوم تنها دارایی‌ بود که وثیقه‌گذاری می‌شد. اما در سال 2019، سیستم چند‌وثیقه‌ای دای پیاده‌سازی شد. به این ترتیب هر نوع دارایی مبتنی بر اتریوم که جامعه دارندگان میکر آن ‌را تایید کنند، قابل سپرده‌گذاری است.

مطالعه بیشتر: ارز دیجیتال موناکوین

میکر چگونه کار می‌کند؟

ارز دیجیتال میکر

میکر و دای، دو توکن پروتکل میکردائو هستند که هر دو غیرقابل استخراجند و پشتوانه وثیقه‌ای دارند.

همانطور که گفتیم میکر یک توکن حاکمیتی است و دارندگان آن می‌توانند درمورد تغییرات مهم، رای دهند. یعنی داشتن این توکن به منزله داشتن حق رای است و این افراد می‌توانند تغییرات آینده میکر و دای را مدیریت کنند. مدیریت بد این سیستم باعث کاهش قیمت میکر خواهد شد.

میکر همچنین برای خرید دای اضافه یا در صورت کمبود، برای تولید آن استفاده می‌شود. به این معنا که اگر در یک حراج وثیقه، مقدار دای بیشتر از حد نیاز باشد، پروتکل میکر به صورت خودکار آن میزان دای را می‌سوزاند. اما اگر کاهش وثیقه‌های وام منجر به کاهش دای شود، باعث حراج بدهی و تولید دای بیشتر و به تبع آن افزایش این توکن خواهد شد. در حقیقت میکر، مقدار دای را در حد متعادل و مورد نیاز نگه می‌دارد و در این رابطه ایجاد یا نابود می‌شوند.

ارتباط دای با میکر

در این بین پروتکل دای تحت کنترل هیچ نهادی نیست و در ارتباط با توکن میکر کار می‌کند. قیمت آن حدود یک دلار آمریکاست. قابلیت استخراج ندارد و از طریق خرید موقعیت‌های بدهی وثیقه‌ای یا CDP ایجاد می‌شود. این خریدها، نوعی قرارداد هوشمند هستند که مثل یک وام عمل می‌کنند و با وثیقه‌گذاری، مقدار دای لازم تولید می‌شود. وقتی این وام از طریق میکر بازپرداخت شود، قرارداد تمام شده و آن مقدار دای نیز از بین می‌رود.

خرید سکه دای از طریقه سکه اتریوم انجام می‌شود. کاربران با واریز مقداری ارز رمزنگاری‌شده مثل اتر در قالب یک قرارداد هوشمند، دای ایجاد می‌کنند. وقتی دای ایجاد شد، به‌عنوان یک توکن در بلاکچین اتریوم کار می‌کند که می‌تواند بین کیف پول‌ها منتقل شده تا همانند سایر ارزهای دیجیتال، انتقال ارزش را تسهیل کند.

دای از این جهت که همیشه ارزش حدود یک دلاری دارد، برای نقل و انتقالات مناسب است. با بازپرداخت وام دای و هزینه‌های جانبی آن، می‌توان وجوهی که برای ایجاد دای واریز شده را دوباره دریافت کرد.

دارندگان توکن میکر می‌توانند درباره تولید و کنترل استیبل‌کوین دای نظر دهند. به‌علاوه روی قراردادهای هوشمند و سایر پارامترها نظیر هزینه‌ها، نرخ بهره، وثیقه‌ها و سایر موارد، کنترل و حق نظر‌دهی دارند.

مطالعه بیشتر: ارز دیجیتال مینا

چه چیزی میکر را منحصربه‌فرد می‌کند؟

پروتکل میکر به دارندگان توکن میکر، فرصت منحصربه‌فردی برای مشارکت مستقیم در مدیریت دای را که یکی از محبوب‌ترین استیبل کوین‌های بازار است می‌دهد. آنها می‌توانند از توکن‌های MKR برای رای‌دهی به پیشنهادات زیر استفاده کنند:

  • کدام ارز دیجیتال جدید به‌عنوان دارایی وثیقه‌ای برای تولید دای اضافه شود.
  • تغییر پارامترهای ریسک آن ارزهای دیجیتال
  • تغییر نرخ ذخیره دای
  • انتخاب اوراکل‌ها (ابزارهایی که اطلاعات لحظه‌ای قیمت بازار را در اکوسیستم میکر ذخیره می‌کنند).
  • ارتقای سیستم

قدرت رای‌دهی هر کاربر به میزان سهم میکر او بستگی دارد. ارزش توکن میکر به دلیل حاکمیتی بودن آن است یعنی هر اندازه قدرت رای‌دهی این توکن در مورد پروتکل میکر و توکن دای بالاتر رود، تقاضا برای آن نیز بیشتر می‌شود. بنابراین روی تغییر قیمت میکر در بازار اثرگذار است. با اینکه توکن میکر سود سهام پرداخت نمی‌کند اما انتظار می‌رود که ارزش آن با موفقیت بیشتر دای، افزایش یابد.

از اکتبر 2020، دای یکی از رایج‌ترین استیبل‌کوین‌ها بوده و رتبه 25 را در بین ارزهای دیجیتال با بیش از 900 میلیون دلار سرمایه در بازار، دارد و از تتر که بزرگترین استیبل کوین بازار محسوب می‌شود، پیشی گرفته است.

پارامترهای ریسک در میکر

وقتی توکن مبتنی بر اتریوم به‌عنوان وثیقه در قرارداد هوشمند تایید شود، جامعه دارندگان توکن میکر، باید درباره پارامترهای ریسک آن تصمیم‌گیری کند. این تصمیم‌گیری با توجه به موارد زیر انجام می‌شود:

سقف بدهی

حداکثر میزان بدهی که توسط نوع خاصی از دارایی‌های دیجیتالی تولید می‌شود. زمانی که این ارزش ایجاد شود، هیچ دای بیشتر دیگری تولید نمی‌شود تا وقتی که بدهی کاهش یابد.

هزینه پایداری

هزینه‌ایست که باید برای بازیابی وثیقه از قرارداد هوشمند پرداخت شود. این مبلغ به صورت یک درصد سالیانه از روی دای تولید شده محاسبه می‌شود.

نسبت لیکوئید شدن یا نقدشوندگی دارایی‌ها

این عدد نشان‌دهنده میزان نوسانی در قیمت بازار است که میکردائو انتظار دارد در ارزهای دیجیتال ببیند. در واقع در محدوده این نوسان، نقدشوندگی رخ نخواهد داد.

خطای لیکوئید

خطالی لیکوئید یا نقدشوندگی، کارمزدی است که در صورت نقد شدن به ارزش بدهی‌ها اضافه می‌شود.

در صورتی‌که این پارامترها، وضعیت مطلوبی داشته باشند، قرارداد تایید خواهد شد.

مطالعه بیشتر: ارز دیجیتال لینیر

بررسی امنیت ارز دیجیتال میکر

MKR یک توکن ERC-20 است به این معنا که روی بلاکچین اتریوم اجرا می‌شود و از آن استفاده می‌کند. اتریوم نیز توسط تابع اثبات کار، امن شده است. به دلیل امنیت بالای بلاکچین اتریوم، می‌توان گفت که میکر نیز امنیت لازم را دارد.

چه تعداد توکن میکر در شبکه وجود دارد

ارز دیجیتال میکر
ارز دیجیتال میکر

میکردائو ابتدا با یک میلیون توکن میکر شروع به کار کرد هم‌اکنون حدود 902.000 توکن میکر با ذخیره حدود 2.1 میلیارد دلار در بازار وجود دارد. با‌این‌حال میزان کلی سرمایه توکن میکر و ارزش آن به قیمت و شرایط بازار وابسته است.

اگر ارزهای دیجیتال ذخیره شده در قرارداد هوشمند، افت قیمت ناگهانی داشته باشند، ممکن است ارزش خود را برای تضمین استیبل‌کوین از دست دهند و قرارداد لیکوئید شود. اگر مقدار توکن دای موجود برای پوشش سقف تعهدات یک قرارداد هوشمند کافی نباشد، توکن‌های جدید میکر تولید می‌شود. از سوی دیگر، اگر مقدار آنها بیش از میزان نیاز باشد، از میکر برای خرید توکن دای و برگرداندن و سوزاندن آنها استفاده می‌شود. میزان ذخیره توکن میکر پویاست. بنابراین قیمت آن نیز نوسان دارد. با این حال قیمت دای، در حدود 1 دلار ثابت است.

مطالعه بیشتر: ارز دیجیتال لوپرینگ

چطور از میکر استفاده کنیم؟

اولین فایده ارز دیجیتال میکر و توکن آن، حق رای آن است. هر توکن میکر برابر با یک رای است. بنابراین هرقدر تعداد توکن‌های میکر یک شخص بیشتر باشد تاثیرگذاری رای او بیشتر خواهد بود.

توکن‌های میکر همچنین منبع تجدید سرمایه هستند چون اگر بدهی سیستم از حد خاصی فراتر رود، ذخیره میکر نیز می‌تواند افزایش یابد. این مسئله باعث تشویق دارندگان توکن میکر به اجتناب از ریسک و مدیریت بهتر می‌شود.

قیمت میکر نسبتا بی‌ثبات است بنابراین میکر به‌عنوان ابزار مبادلات استفاده نمی‌شود اما ممکن است برخی افراد از آن برای سرمایه‌گذاری استفاده کنند.

برای اطلاع از قیمت بایننس کوین و خرید بایننس کوین روی کیوسک حساب کنید.

جمع بندی

ارز دیجیتال میکر و به دنبال آن، توکن دای، مزایای قراردادهای هوشمند و استیبل کوین‌ها بهم گره زده‌اند. میکر یکی از پیشگامان بازار ارزهای دیجیتال بوده و از اولین توکن‌هایی است که روی شبکه اتریوم ارائه شد. امروزه نیز یکی از شناخته‌شده‌ترین پلتفرم‌های مبتنی بر اتریوم است. هم اکنون بیش از 2 میلیون اتریوم در قراردادهای وثیقه‌ای میکر وجود دارد.

امروزه میکر به‌عنوان بخش مهمی از سیستم‌های مالی غیرمتمرکز عمل می‌کند تا بتواند مسائل متعددی که بخش مالی سنتی با آن روبروست را اصلاح کند. یکی از بزرگترین مسائلی که میکر در قالب قراردادهای هوشمند خود، آن را حل کرده است مسئله شفافیت بود.

این روزها میکر بیش از هر زمان دیگری محبوبیت دارد. با رشد بیشتر مدیریت مالی غیرمتمرکز، استفاده از این توکن نیز بهبود یافته است. به راحتی می‌توان نفوذ بیشتر میکر در بازار را در دهه‌‌های پیش‌رو پیش‌بینی کرد.

سپاسگزاریم که تا انتهای این مقاله با آکادمی کیوسک همراه بودید.

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟

میانگین امتیاز 0 / 5. تعداد رای‌ها 0

هنوز امتیازی ثبت نشده

ثبت نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.