فومو چیست، ترس زیاد، ابزاری برای جهت‌دهی قیمت‌ها در بازار

بررسی مفهوم فومو در بازار ارزهای دیجیتال

0

FOMO یا فومو چیست؟ حس فومو را همه افرادی که سرمایه‌ای هر چند اندک در بازارهای مالی دارند تجربه کرده‌اند. فومو وقتی ایجاد می‌شود که فرد حس می‌کند فرصتی که در آن می‌توانست سود زیادی کسب کند از دست رفته است. معمولا صعودهای گاوی کوتاه‌مدت، این احساسات را تشدید می‌کنند. زمانی که فومو تبدیل به یک حس همگانی شود می‌تواند بازار را کنترل کند. در ادامه مقاله به بررسی بیشتر این مسئله و راه رهایی از آن می‌پردازیم.

 


فومو چیست


فومو در ارزهای دیجیتال به معنی ترس از دست دادن است. فومو، حس اضطراب ناشی از این فکر است که دیگران درحال کسب یک تجربه مالی مثبت یا منحصر‌بفرد هستند، درحالی که شما از آن محروم مانده‌اید.

فومو حس ترس و استرس بخاطر از دست دادن یک فرصت سرمایه‌گذاری سودآور است. مثال خوب آن، زمانی است که فرد سکه‌ای از ارزهای دیجیتال خود را می‌فروشد و سپس قیمت آن بالا می‌رود. یا زمانی که فرد ارز دیجیتالی می‌خرد و ناگهان قیمت آن افت می‌کند. در این حالت هیجانات منفی شدیدی بر او غلبه خواهند کرد.

مثال ملموس‌تر آن برای ما ایرانیان می‌تواند خاطره سرمایه‌گذاری‌های عظیم مردم در بورس مربوط به اوایل سال 1399 باشد که افراد، به وسیله تبلیغاتی که در رسانه‌ها انجام می‌شد، حس می‌کردند سایرین درحال بدست آوردن سود خیلی زیادی هستند و آنها محروم مانده‌اند. به همین دلیل افراد زیادی از ترس از دست دادن این فرصت، سرمایه خود را حتی بدون دانش و آگاهی وارد بورس کردند تا در این سود شریک شوند. حسی که آنها را به سمت وارد کردن سرمایه خود به بورس می‌برد فومو بود.

 


دلیل فومو در ارز دیجیتال


سرمایه‌گذاران ارزهای دیجیتال حس فومو را موقع دیدن یک صعود گاوی در رمز ارزی که هنوز آن را نخریده‌اند تجربه کرده‌اند. این حس زمانی بیشتر است که ارزش ارز دیجیتال در کوتاه‌مدت به شکل قابل توجهی افزایش یابد. خود این حس نیز می‌تواند باعث افزایش قیمت شود چراکه افرادی که حس فومو را درباره ارز دیجیتال خاصی دارند، برای خرید آن هجوم می‌آورند و قیمت آن سکه رشد می‌کند.

اغلب، وقتی ارز دیجیتال جدیدی وارد بازار می‌شود، یک سرخوشی یا خیال‌پردازی شکل می‌گیرد و افراد به سمت خرید آن سکه جدید می‌روند. اما فومو در نوسانات شدید بازار که به نظر می‌رسد فرصت‌های سرمایه‌گذاری خوبی وجود دارد نیز شکل می‌گیرد.

 


عوارض فومو چیست؟


فومو چیست

درصورتی‌که ترس از دست دادن وجود داشته باشد، عوارض فومو هم جدی است. فومو موجب تفکر غیرمنطقی و تصمیم‌گیری‌های نامعقول در معاملات ارزهای دیجیتال می‌شود. یعنی افراد، عجولانه می‌خرند و عملکرد بی‌منطقی دارند.

بنابراین فومو تاثیر منفی داشته و باید از آن اجتناب شود. از عوارض جانبی دیگر آن، ترس زیاد است. این احساسات به‌خصوص وقتی در حجم بالا و برای معامله‌گران زیادی اتفاق بیفتد بر قیمت ارزهای دیجیتال تاثیر می‌گذارند.

 


چطور بر فومو غلبه کنیم؟


ممکن است حس فومو در تعدادی از سرمایه‌گذاران یا حتی، همه سهامداران بازار پیش بیاید و آن‌ها را به سمت تصمیم‌گیری‌های احساسی به جای منطقی و استدلالی پیش ببرد. این مسئله موجب ایجاد حباب بزرگی می‌شود که ریسک ضررهای مالی را به همراه دارد. فومو می‌تواند یک استراتژی بازاریابی از طریق ایجاد ترس و ترغیب افراد به اقدامی خاص باشد.

اما راه رهایی از فومو چیست؟ خلاصی از فومو راحت نیست. برای این منظور، قبل از تصمیم‌گیری برای سرمایه‌گذاری، تحقیق کنید، برای معاملات خود قانون داشته باشید یا محدودیت‌هایی برای میزان ضرر و سود خود قرار دهید.

به یاد داشه باشید دنیای ارزهای دیجیتال یک بازار قابل دستکاری است. یکی از این دستکاری‌ها افزایش مصنوعی قیمت یا کاهش آن برای فروش است. پس بهتر است در هر شرایطی منطقی عمل کنید. همچنین موارد زیر را در نظر داشته باشید:

  • پایبندی به اصول و نمودارها. اگر مبنای تصمیم‌گیری شما بر اساس نمودار و اصول اساسی باشد، جای ترس نیست.
  • فاد را شناسایی کرده و با احتیاط ادامه دهید. اگر دیدید قیمت سکه به شکل غیرمنطقی در حال کاهش است، واکنش منطقی نشان دهید. حد ضرر خود را تنظیم کنید و آماده باشید در صورت کاهش مجدد قیمت خرید کنید.

این‌ها دو توصیه کلی برای اجتناب از تصمیم‌گیری‌های احساسی هستند.

 


مزایا و معایب فومو چیست؟


مزایای فومو

فومو فرصت‌های خوبی را ایجاد می‌کند که می‌تواند مورد علاقه معامله‌گران باشد. مزیت اصلی آن عبارت است از:

  • فرصت‌های خرید و فروش مطلوب ایجاد می‌کند.
  • فومو می‌تواند سرمایه‌گذاران را به سمت خرید سکه‌های جدید ببرد.
  • می‌تواند راهنمای خوبی برای معامله‌گران باشد.

معایب فومو

گفته می‌شود که کلیدی‌ترین معایب فومو عبارتند از:

  • فومو می‌تواند باعث ضررهای چشم‌گیر شود.
  • می‌تواند عامل انجام معامله‌های بی‌منطق باشد.

 


تفاوت فومو و فاد


فومو چیست

قبل از اینکه توضیح دهیم تفاوت فاد و فومو چیست لازم است توضیح کوتاهی درباره فاد دهیم.

 

فاد چیست

فاد (FUD) مخفف احساسات منفی به اسم ترس، عدم اطمینان و شک است که بر ارزش سکه‌ها، شرکت‌ها، پروژه‌ها یا حتی کل بازار اثر می‌گذارد. FUD آنقدر قوی است که می‌تواند هر سرمایه‌گذاری درستی را در یک چشم‌ بر هم زدن تلخ کند.

گاهی شایعه‌ای توسط رسانه‌ها، شبکه‌های اجتماعی، سازمان‌ها و اشخاص مهم منتشر می‌شود تا قیمت‌ها را تحت تاثیر قرار دهند، بر روانشناسی معاملات اثر بگذارد و باعث وحشت‌آفرینی و افت قیمت شود. در این افت قیمت برخی به سمت خرید پیش می‌روند و برخی از ترس ضرر بیشتر شروع به فروش می‌کنند. به‌این‌ترتیب زنجیره‌ای از واکنش‌ها شکل می‌گیرد که باعث افزایش و کاهش قیمت دارایی‌ها و فروش و خرید آنها می‌شود.

 

تفاوت FOMO و FUD

فومو و فاد هر دو فاکتورهای احساسی مبتنی بر ترس هستند که می‌توانند در معاملات بازارهای مالی اختلال ایجاد کند.

FUD به انتشار ترس، عدم اطمینان و شک برمی‌گردد که معمولا توسط رسانه‌های جمعی انجام می‌شود. اما FOMO به معنی ترس از دست دادن است.

این عبارات در هر شرایطی که ترس، حکمرانی کند به کار می‌روند و در حوزه سرمایه‌گذاری نیز کاربرد دارند. در حقیقت FUD می‌تواند باعث افت ناگهانی قیمت یک سکه شود. اما این اتفاق بخاطر قوانین فاندامنتال نیست بلکه بخاطر اخباری است که در شبکه‌های اجتماعی منتشر می‌شود. بسیاری از این خبرها واقعیت ندارند و حتی گاهی حرف‌های بی‌پایه و اساس انسان‌های ناآگاه هستند. FUD نمود خارجی ایجاد ترس از طریق شایعاتی است که در رسانه‌ها منتشر می‌شود.

FOMO یک مسئله شخصی است. فومو به نوعی ترس عقب ماندن از سایرین در بدست آوردن یک فرصت یا سود مالی است. این حس می‌تواند فرد را به سمت خرید سکه یا سرمایه‌گذاری بیشتر ببرد. هرگاه شخص، بر اساس ترس از دست دادن سود، وارد یک معامله شود، بی‌اختیار بر اساس FOMO کار می‌کند.

روی‌هم‌رفته می‌توان گفت FUD ایجاد فشار خارجی برای ایجاد ترس و استرس است و FOMO یک حس داخلی است که فرد از درون حس می‌کند. FUD در اکثر مواقع در ابتدا باعث ریزش سهم یا رمز ارز می‌شود و ممکن است به دنبال این ریزش، اشخاصی برای خرید وارد شوند، اما FOMO این چنین نیست.

تصور کنید سکه‌ای داریم که شایعه‌ای درباره آن پخش می‌شود، در افراد، فاد شکل می‌گیرد و شروع به فروش آن می‌کنند. وقتی قیمت ریزش پیدا کند افراد دیگری برای خرید آن به امید سود وارد می‌شوند. این امر می‌تواند باعث ایجاد فومو شود و دوباره سیل خریداران به سهم ورود کنند و یک صعود شارپی را ببینیم. این دو احساس می‌توانند بازار را بدست بگیرند و قیمت‌ها را کنترل کنند.

 


جمع بندی


در این مقاله بررسی کردیم که فومو چیست و چطور بر بازارهای مالی اثر می‌گذارد. فومو یک ترس شخصی است. اما اگر در افراد زیادی ایجاد شود باعث حرکت دادن قیمت‌ها به جهتی مشخص خواهد شد. به‌همین‌جهت می‌توان از ایجاد این حس در افراد به عنوان یک روش کنترل بازار استفاده کرد. بهترین روش مقابله با آن، خریدهای منطقی و علمی همراه با داشتن حد سود و حد ضررهای مشخص است. معامله‌گران باید سعی کنند احساسات خود را کنترل کنند و بر اساس اصول علمی پیش بروند.

ثبت نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.