اتریوم چیست ؟ تصور کنید در دنیایی قرار دارید که بدون نیاز به واسطههای فرصتطلب، میتوانید با استفاده از سیستمهای غیر متمرکز معاملات و خدمات مالی و غیر مالی خود را انجام داده و قراردادهای خود را ثبت کنید. سیستمی که به دست هیچ سازمان و سیستم مرکزی کنترل نشود و در دست مردم باشد. اینگونه سیستمها قابل توقف نیستند و کسی نمیتواند در آن اختلالی ایجاد کند.
اتریوم برای ایجاد یک دنیای غیر متمرکز و ایمن در بستر بلاکچین ایجاد شده است. اگر نمیدانید اتریوم چیست و چگونه کار میکند؟ ایرادی ندارد، ما در این مقاله میخواهیم ابتدا شما را با مفهوم اتریوم و نحوه کار با آن آشنا کنیم، تا شناخت کاملی با این شبکه پیچیده پیدا کنید.
سپس مزایا و معایب، همچنین موارد استفاده و کارایی این شبکه بزرگ را معرفی خواهیم کرد. در آخر آینده اتریوم را پیشبینی میکنیم تا بتوانید یک شناخت کامل با این شبکه پرهیاهو که بعد از بیت کوین جایگاه دوم و محبوبیت را در بازار ارزهای دیجیتال دارد، پیدا کنید.
اتریوم چیست؟
اتریوم یک پلتفرم بلاکچین است که رمز ارز بومی آن اتر (ETH) نام دارد و به زبان برنامه نویسی اختصاصی سالیدیتی (Solidity) نوشته شده است.
برای پاسخ به سوال اتریوم چیست ؟ میتوان چنین گفت که اتریوم یک شبکه بلاکچین غیر متمرکز متن باز با قابلیت پشتیبانی از طریق قراردادهای هوشمند است که به توسعهدهندگان امکان اجرای برنامههای کامپیوتری به صورت غیر متمرکز، انتشار، کسب درآمد و استفاده از آن را میدهد. (غیر متمرکز به معنی اینکه سیستم مورد استفاده متعلق شخص ثالث یا گروهی نیست و توسط هیچ نهاد و سازمانی اداره نمیشود.)
اتریوم و کسب رتبه دوم بازار کریپتوکارنسیها
در این شبکه به جای ارز فیات میتوان از رمز ارز بومی اتر برای انجام فعالیتهای پرداختی استفاده کرد. به برنامههای غیر متمرکز اجرا شده در پلتفرم اتریوم، دپس (dapp) گفته میشود. ارز دیجیتال اتریوم از نظر حجم بازار و محبوبیت بعد از بیت کوین، رتبه دوم را در اختیار دارد.
اتر چیست؟
اتر رمز ارز بومی برای استفاده در شبکه تریوم است، مانند بیت کوین به عنوان یک روش پرداخت پذیرفته شده از سوی فروشندگان خدمات از جمله سایتهایی مانند، اسپاتیفای (Shopify)، اوراستک (Overstock)، چیپ ایر (CheapAir)، است که از این رمز ارز برای پرداخت هزینهها استفاده میکنند.
تاریخچه اتریوم چیست ؟
بنیانگدار اتروم ویتالیک بوترین (Vitalik Buterin)، در سال 2013 ایده خود از ارز دیجیتال اتریوم را در قالب گزارش کار شبکه، وایتپیپر (Whitepaper)، برای تعدادی از دوستانش ارسال کرد.
در واقع هدف بوترین رفع نقایص بیت کوین بود، که پس از بررسی دوستان و نظرات آنها به پروژه بزرگ اتریوم تبدیل شد.
جزئیات گزارش عملکردی وایتپیپر شامل چه مواردی است؟
با نگاهی به جزئیات مقالهی منتشر شده این برنامهنویس روسی، امکان اجرای قراردادهای هوشمند به صورت خودکار، توضیحات عبارات تغییرناپذیر «اگر – آنگاه» و امکان توسعه برنامههای غیر متمرکز (DApps) دیده میشود.
در حالی که امکان اجرای برنامههای غیر متمرکز در بستر بلاکچین وجود داشت و سیستمها تداخلی در اجرای آنها ندارند، بوترین قصد داشت از طریق پلتفرم اتریوم، آنها را با یکدیگر متحد کند. این برنامهنویس جوان عقیده داشت، یکسانسازی نحوه اجرا و تعامل برنامههای غیر متمرکز تنها راه حمایت از بقای آنها بود.
ایجاد اولین اتریوم با نام Ethereum 1.0
اتریوم را مانند یک فروشگاه اپل (App Store) تصورکنید: یک فضای بسیار بزرگ برای ذخیرهسازی دهها هزار برنامه که همه از یک سری قوانین مشخص پیروی میکنند. قوانین با سطح امنیتی بالا کدگذاری شدهاند و به صورت مستقل اجرا میشوند.
در این سیستمها توسعهدهندگان قادر به اجرای قوانین در برنامههای غیر متمرکز خود هستند و هیچ سیستم و نهاد مرکزی برای کنترل آنها وجود ندارد. در این نوع شبکهها قدرت تغییر قوانین و مقررات در اختیار کل مردم جامعه است.
تحولات آینده اتریوم با پیش فروش توکن
باتوجه به اینکه ساخت یک شبکه بزرگ با پیشبینیهای انجام شده تیم پروژه اتریوم ارزان نبود، بنیانگذار این پلتفرم، ویتالیک بوترین به همراه سایر اعضای تیم، اترویوم را در کنفرانس بیت کوین برگزار شده در شهر میامی معرفی کردند. در این کنفرانس، پیشفروش جمعی ارز دیجیتال بومی اتر (Ether)، توکن اصلی شبکه، برای سرمایهگذاری و جمعآوری بودجه روی این برنامه به نمایش گذاشته شد. در این فروش جمعی، که اتر در ازای بیت کوین به فروش رسید، 31000 بیت کوین به ارزش 18،439،086 میلیون دلار در قبال فروش اتر دریافت شد.
ساخت بنیاد اتریوم در سوئیس
تیم پروژه اترویم برای حفظ و توسعه ایده خود، بنیاد اترویم را در سوئیس تاسیس کردند. با اعلام بوترین مبنی بر فعالیت بنیاد به عنوان یک سازمان غیرانتفاعی، برخی بنیانگذاران برای اعلام مخالفت خود این بنیاد را ترک کردند.
با گذشت زمان، با توجه به ایدههای غیر متمرکز اتریوم، توسعهدهندگان توجه ویژهای به این پروژه نشان دادند و شبکه اتریوم به طور رسمی روی کار آمد. کاربران در سال 2016 سازمان خودمختار غیر متمرکز (DAO)، را تاسیس کردند.
DAO یک پلتفرم غیر متمرکز است که برای انجام فعالیتهای خود از قراردادهای هوشمند استفاده میکند. این پلتفرم فاقد هئیت مدیره یا ساختار مدیریتی بوده و در کدهای برنامه نویسی شده قراردادها، میتوانند از طریق رایگیری برای انجام تغییرات و فعالیتهای سازمان تصمیمگیری کنند.
تغییر نام شبکه اتریم کلاسیک به اتریوم
زمانی که یک هکر ناشناخته 50 میلیون دلار از منابع سازمانی DAO (اتر) را به سرقت برد. به دلیل سوء استفاده امنیتی از منابع سازمان خودمختار غیر متمرکز، سمت و سوی جدیدی از پروژه به میان آمد. برای کاهش اثر هک کردن، DAO به روزرسانی، و یک هارد فورک در شبکه اتریوم ایجاد شد و پروتکل جدیدی شکل گرفت. با ایجاد این فورک، شبکه جدیدی به نام اتریوم به وجود آمد و شبکه قبلی را اتریوم کلاسیک نامگذاری کردند.
بررسی مفهوم اتریوم
اتریوم یک پلتفرم در بستر بلاکچین، برای ایجاد و انتشار برنامههای توزیع شده غیر متمرکز، توسعهدهندگان ساخته شده است. این پلتفرم به کاربران اجازه میدهد، بدون نگرانی از ریسک خرابی، کلاهبرداری یا دخالت شخص ثالث برنامههای خود را اجرا کنند.
اتریوم خود را به عنوان بلاکچین «قابل برنامهریزی جهان» معرفی میکند. این ویژگی از بیت کوین، شبکه قابل برنامهریزی شده متمایز است، در واقع این شبکه به عنوان یک بازار برای خدمات مالی، بازیها و برنامهها عمل میکند، هزینه کلیه این خدمات را میتوان از طریق توکن اتر پرداخت کرد و از کلاهبرداری و سرقت در امان ماند.
بنیانگذاران اتریوم چه کسانی هستند
اتریوم در سال 2015 توسط گروه کوچک علاقهمند به بلاکچین ایجاد شد. ویتالیک بوترین منشا اصلی پیدایش مفهوم اتریوم، به عنوان مدیرعامل شرکت و چهره عمومی فعالیت میکند. برخی اوقات از بوترین به عنوان جوانترین میلیاردر رمزنگاری جهان یاد میشود. (او در سال 1994 متولد شده است.)، سایر اعضای تیم، میهای آلیسی (Mihai Alisie)، آنتونی دیلوریو (Anthony Di Iorio)، چارلز هاسکینسون (Charles Hoskinson)، جوزف لوبین (Joe Lubin) و گاوین وود (Gavin Wood) بودند.
پروژههای مبتنی بر اتریوم
شبکه اتریوم طوری طراحی شده است که میتوان از سیستم عامل آن برای رمزنگاری، تمرکززدایی، امنیت، تجارت و به طور کلی برای هر نوع عملیاتی استفاده کرد. برای صحت درستی این ادعا، تعدادی آزمایش در حال انجام است.
همکاری مایکروسافت با شرکت کانسنسیس
برای مثال مایکروسافت با شرکت کانسنسیس (ConsenSys شرکت سرمایهگذاری در حوزه بلاکچین، که پروژههای اکوسیستم اتریوم تحت حمایت آن است)، همکاری میکند تا پروژه بلاکچین اتریوم را به عنوان سرویس (EBaaS) در مایکروسافت آژور (Microsoft Azure) پیادهسازی کند.
هدف این است که مشتریان و توسعهدهندگان نسخههای Enterprise (پروژههای تجاری و اختصاصی) بتوانند بر مبنای محیط توسعهدهنده بلاکچین تنها با یک کلیک به فضای ابری دسترسی داشته باشند.
همکاری ایامدی (AMD) با شرکت کانسنسیس
در سال 2020 نیز شرکت ایامدی (AMD)، دومین شرکت بزرگ تولیدکننده پردازنده در جهان و شرکت کانسنسیس، اعلام کردند که بر روی یک پروژه مشترک برای ایجاد شبکهای از دادههای متمرکز در زیرساخت اتریوم سرمایهگذاری کردهاند.
روند سیر تکاملی اتریوم
بنیانگذاران اتریوم، اولین کسانی بودند، از توانایی فناوری بلاکچین برای استفادههای فراتر از تجارت ارز دیجیتال استفاده کردند. توکن اتر برای اولین بار به عنوان واسطه پرداخت برنامههای ساخته شده روی سیستم عامل اتریوم استفاده شد.
امنیت شبکه اتریوم و عدم نفوذناپذیری آن در برابر هکرها و سایر جاسوسان، باعث شده تا کاربران از این سیستم برای ذخیرهسازی اطلاعات خصوصی از سوابق مراقبتهای پزشکی گرفته تا سیستمهای رایگیری و ذخیره آرا استفاده کنند.
فورکهای اتریوم
هارد فورک (Hard Fork)
یک بلاکچین ممکن است در برابر حملات هکرها غیرقابل نفوذ باشد، اما این ویژگی کافی نیست. در سال 2016 شخص یا گروهی از هکرها، بیش از 50 میلیون دلار ارز دیجیتال اتر را که برای سازمان غیر متمرکز مستقل دائو جمعآوری شده بود، به سرقت برد. این حمله توسط هکر انجام دهنده با استفاده از ایجاد یک دائو کپی و انتقال منابع سازمانی (اتر) به حساب جعلی صورت گرفت. این عملیات از طریق تغییرات ایجاد شده در قراردادهای هوشمند، انجام شد.
جامعه اتریوم تصمیم گرفت با ایجاد هارد فورک سرقت انجام شده را خنثی کند. بنابراین ارزش قانونی بلاکچین قبلی را باطل کردند و نام آن را اتریوم کلاسیک گذاشتند. بلاکچین جدیدی با اسم اتریوم ساخته شد.
اتریوم 2.0 (Ethereum 2.0)
از ماه میسال 2021 اتریوم، دومین ارز رمزنگاری بزرگ و محبوب بعد از بیت کوین شناخته شد. تعداد اترهای در گردش سال 2018 از 100 میلیون عبور کرد و برخلاف بیت کوین که محدود است، هیچ محدودیتی در اترهای ایجاد شده در اتریوم وجود ندارد.
هماکنون اتریوم در حال ارتقا به نسخه اتریوم 2.0 است تا مشکلاتی را که باعث کاهش سرعت شبکه میشود، رفع کرده و توانایی پاسخگویی را با مقیاس زمان بالاتری فراهم کند.
مزایا و معایب اتریوم چیست
مزایای اتریوم چیست
علاوه بر تمرکززدایی و ناشناس بودن، مزایای دیگری از جمله عدم سانسور اطلاعات در اتریم وجود دارد. برای مثال، اگر کسی توییت توهینآمیزی را منتشر کند، توییتر میتواند آن توییت را حذف کرده و حساب کاربر را تعلیق کند. با این حال در یک پلتفرم اتریوم که مبتنی بر شبکههای اجتماعی است، تنها در صورت رای افراد جامعه برای حذف توییت و یا عدم حذف آن، این اتفاق میافتد.
کاربران میتوانند نظرات خود را به هر صورتی که هست توییت کنند و افراد جامعه میتوانند تصمیم بگیرند، چه چیزهایی نباید گفته شود. بنابراین یک سیستم مرکزی نظارتکننده مانند توییتر وجود ندارد و مردم تصمیمگیرنده هستند.
امنیت بالای اتریوم
ویژگیهایی از جمله به ارث بردن امنیت بالای بلاکچین از سوء استفاده و هک شدن توسط هکرها جلوگیری میکند. اگر کسی بخواهد به شبکه نفوذ کن، برای ایجاد تغییرات باید حداقل 51 درصد از توان شبکه را در دست بگیرد، که در اکثر مواقع این کار غیرممکن است.
بهرهمندی از قراردادهای هوشمند
با استفاده از قراردادهای هوشمند میتوان بسیاری از کاغذ بازیها و قواعد سنتی را به صورت خودکار توسط کدهای برنامه نویسی شده اجرا کرد.
برای مثال سایت Upwork (یکی از بزرگترین سایتهای فریلنسری و دورکاری)، میتواند از قراردادهای هوشمند برای تنظیم قراردادهای خود با مشتری استفاده کند. مدل کسب و کار این سایت پرداخت حقوق کارمندان به صورت درصدی از قراردادها، هزینه سرور و … است.
در این سایت، مشتری میتواند یک قرارداد هوشمند با مضمون: «اگر کار در X ساعت انجام شود، مبلغ Y واریز خواهد شد» تنظیم کند. این قوانین به طور جدی در قرارداد تنظیم شدهاند و هر یک از طرفین پس از نوشتن، نمیتوانند آنها را دستکاری کنند.
استفاده از اتر برای پرداختها
استفاده از اتر برای پرداختهای مشتریان بسیار ساده است. شرکتهایی مانند پی پال (PayPal یک شرکت تجارت الکترونیک برای نقل و انتقالات مالی) و شرکتهای فرعی مانند ونمو (Venmo سرویس پرداخت و انتقال وجه، زیر مجموعه شرکت پی پال)، خرید با استفاده از ارز دیجیتال اتر به جای ارز فیات پشتیبانی میکنند. به این ترتیب در نظر گرفتن میلیونها مشتری در هر پلتفرم استفاده از اتر میتواند یکی از مهمترین مزایا برای این شرکتها باشد.
معایب اتریوم چیست
اگرچه به نظر میرسد پلتفرم اتریوم عالی است، اما نواقصی در آن وجود دارد که باید رفع شود.
مقیاسپذیری
بوترین تصور میکرد، اتریوم به شکل وبسایت، همزمان با میلیونها کاربر در تعامل است، در حالی که به دلیل وجود الگوریتم اجماع (PoW)، چنین تعاملی باتوجه به زمان اعتبار بلاک و هزینههای گس (سوخت شبکه اتریوم)، محدود میشود.
قابلیت دسترسی
نوشتن و توسعه دادن اتریوم هزینه زیادی به دنبال دارد و برای کاربرانی که با فنآوری آن آشنا نیستند تعامل با آنها چالش برانگیز است. برخی از سیستم عاملها به کیف پول مخصوص نیاز دارند، به این معنی که شخص باید اتر را از کیف پول فعلی خود به کیف پول مورد نیاز منتقل کند، که یک کار غیر ضروری است. اگرچه برای کاربران آشنا با شبکه اتریوم امکانپذیر خواهد بود اما برای افرادی که مبتدی هستند کار سادهای نیست.
پشتیبانی از پی پال
اگرچه اتریوم در برخی برنامهها از پی پال برای استفاده از توکن اتر پشتیبانی میکند، اما کاربران نمیتوانند در حال حاضر کار زیادی با آن انجام دهند. این سیستم عامل باید با دیفای ( DeFi امور مالی غیر متمرکز) و دپس (DApps برنامه غیر متمرکز) ادغام شود، تا قابلیت دسترسی را برای انواع پرداختها داشته باشد.
مستندات در این پلتفرم، برای جذب مخاطب بیشتر به خوبی نوشته شده، اما در واقعیت استفاده از اترویوم نیاز به سادهسازی دارد. یادگیری بلاکچین از طریق اتریوم بسیار مشکل است.
موارد استفاده و کارایی اتریوم
مانند سایر ارزهای دیجیتال محبوب، اتریوم نیز برپایه اصول مالی غیر متمرکز ساخته شده است، زیرا خدمات ارائه شده در اتریوم، برای کلیه افرادی که به اینترنت متصل باشند، در دسترس است. کاربران با استفاده از قراردادهای هوشمند، میتوانند براساس اهداف خود برنامههای غیر متمرکز را ایجاد کنند.
این برنامهها ابزارهای مختلف مالی را از قبیل: صرافی ارز دیجیتال، پلتفرمهای وامدهی غیر متمرکز و سرویسهای داده مانند ماچا (Matcha) شامل میشوند، که صرافیهای ارز دیجیتال را براساس قیمت جستجو میکنند. همچنین دستههایی از dapps برای مواردی مانند خرید و فروش آثار هنری دیجیتال، بازی و فناوری توسعهدهنده و … استفاده میشوند.
مفهوم متن باز (open source) در اتریوم
مفهوم متن باز در اتریوم به کاربران امکان توسعه ارزهای دیجیتال جدید چین لینک ( Chainlink شبکه اوراکل غیر متمرکز و ارز دیجیتال) و ایکسآرپی ( XRP رمز ارز و شبکه پرداخت) را که به عنوان توکن شناخته میشوند، میدهد.
برخی از این داراییها به شکل رمز ارزهای متفاوتی هستند که ممکن است در مورد آنها شنیده باشید، مانند تتر (USDT ارز دیجیتال با قیمت ثابت)، یونی سواپ (UNI توکن اختصاصی صرافی یونی سواپ) یا یواسدی کوین (USDC یک پول اصلی به شکل دیجیتال است).
استفاده از توکنهای غیرقابل تعویض
رمز ارزها تنها داراییهای دیجیتالی نیستند که میتوانند در اتریوم ایجاد شوند. توکنهای انافتی (NFT Token)، یا همان توکنهای غیرقابل تعویض نمونهای دیگر از موارد استفاده در اتریوم را نشان میدهند.
منظور از توکن غیرقابل تعویض به این معنی است که اگر شما یک اتر با ارزش 5 دلار به کسی بدهید، هنگام دریافت آن یک اتر با ارزش 5 دلار دریافت کنید، نه بیشتر و نه کمتر، به این ترتیب این توکن قابل تعویض با ارز دیگری نیست. طبق اعلام وبسایت رسمی اتریوم، این توکنهای دیجیتالی، آیتمهای منحصر به فرد و مالکیت افراد را نشان میدهند.
تفاوت اتر و اتریوم چیست ؟
توسعهدهندگان برای ایجاد توکن یا برنامههای غیر متمرکز در شبکه اتریوم باید هزینهای را پرداخت کنند. این پرداختها با استفاده از توکن اتر انجام میشود که به گس، سوخت شبکه اترویم نیز معروف است.
گس به کارمزد عملیات انجام شده در شبکه اتریوم مانند انجام قراردادهای هوشمند و … گفته میشود. در واقع گس هزینه استفاده از سیستم است، مانند زمانی که هزینهای را برای سوار شدن به مترو پرداخت میکنید. این هزینه گس نام دارد.
بررسی مفهوم اتر و تفاوت آن با اتریوم
برای بررسی تفاوت اتریوم با اتر، ابتدا باید بدانیم اتر چیست؟ همه ما میدانیم که اتریوم یک پلتفرم اینترنتی غیر متمرکز است. اتر را میتوان به عنوان یک راهکار برای پرداختهای شبکه محسوب کرد، که یک سند حامل دارایی است. برای مثال اگر بخواهید درون سیستم اتریوم یک سند ایجاد، حذف یا ویرایش کنید، برای انجام هر کدام از این وظایف، سیستم به توان پردازشی شبکه نیاز دارد.
برای تامین توان پردازش شبکه برای ویرایش متن، باید یک هزینه جزئی بپردازید. با استفاده از توکن اتر میتوانید، پرداختهای مورد نیاز در شبکه را انجام دهید. با توجه به مفهوم اتر و اتریوم، در مییابیم که اتریوم یک بستر مناسب برای استفاده از توکن اتر است.
پیشبینی آینده اتریوم
طبق پیشبینیهای انجام شده توسط صرافی کوین سوییچ (CoinSwitch صرافی مبادلات ارز دیجیتال)، روند پیشرفت اتریوم صعودی خواهد بود. مطابق با پیشبینیهای این صرافی، روند پیشرفت این شبکه بزرگ، تا سال 2025 سیر صعودی خود را حفظ خواهد کرد.
دید مثبت به خرید اتریوم، با قیمت 1440 دلاری در آینده چیزی است که، برای دومین کریپتوکارنسی محبوب جهان پیشبینی میشود. همچنین ارز دیجیتال اتریوم باعث بهبود کارکرد دیفای میشود و هر اندازه دیفای رشد کند، قیمت اتریوم نیز رشد خواهد کرد. باید دید آیا روند رشد این شبکه بزرگ و محبوب طبق پیشبینیهای انجام شده روند صعودی خود را طی خواهد کرد یا خیر.
جمعبندی
پلتفرم اتریوم در حال رشد و رفع نواقصی همچون مقیاسپذیری است تا بتواند همانند یک شبکه بزرگ مانند مایکروسافت فعالیتهای بزرگی در زمینه ارائه خدمات به مردم داشته باشد. شما میتوانید در این پلتفرم انواع برنامههای خود را به صورت غیر متمرکز اجرا و از توکن اتر برای پرداختهای خود استفاده کنید. آینده اتریوم نیز مانند سایر ارزهای دیجیتال سیر مشخصی ندارد، اما پیشبینیهای مثبت و صعودی برای همهگیر شدن این شبکه بزرگ و کاربردی میشود.
در مقاله اتریوم چیست ، هر آنچه که به این پلتفرم محبوب مربوط میشود، مورد بررسی قرار گرفت. نظر شما درخصوص اتریوم چیست ؟ آیا تجربه استفاده از پلتفرم اتریوم و توکن بومی آن را داشتهاید؟ نظرات خود را با آکادمی کیوسک به اشتراک بگذارید.
ارز دیجتیال طلایی
ارز دیجتیال طلایی احراز و هویت عکس تصوییر گرفتم که تصویر عکس باز نسده سطح2