آموزش الگوی پرچم صعودی و پرچم نزولی (flag) در تحلیل تکنیکال

الگوی پرچم صعودی و پرچم نزولی ، الگوهای ادامهدهندهای هستند که امکان انجام تحلیل تکنیکال روی هر دارایی برای گرفتن تصمیمات مالی درست را به معامله گران و سرمایهگذاران میدهد. این الگوها وقتی شکل میگیرند که قیمت یک دارایی در کوتاهمدت برعکس روند غالب بلندمدت حرکت کند. الگوهای پرچم برای پیشبینی ادامهدار بودن روند کوتاهمدت از نقطهای که در آن قیمت تثبیتشده استفاده میشود. پرچمها بسته به روند قبل از شکلگیری یک شکل، میتوانند گاوی یا خرسی باشند. بیایید نگاه دقیقتری به الگوهای گاوی و خرسی بیندازیم.(لینک پیشنهادی: خرید ارز دیجیتال)
مطالعه بیشتر: ارز دیجیتال چیست؟
الگوی پرچم صعودی و نزولی چیست؟
قبل از بررسی الگوی پرچم صعودی و پرچم نزولی درباره خود الگوی پرچم توضیح میدهیم.
الگوی پرچم
الگوی پرچم یک الگوی ادامهدهنده تحلیل تکنیکال است. این الگو زمانی تشکیل میشود که بازار ارز دیجیتال بعد از یک حرکت شدید به حالت معکوس خود وارد میشود. اکثر مواقع، وقتی پرچم شکسته میشود، به مسیری که قبل از تشکیل پرچم داشته ادامه میدهد. زمانی که قیمت به حالت اصلاح و تثبیت وارد میشود، زمان شکلگیری پرچم است.
الگوهای پرچم میتوانند در هر بازه زمانی کوتاه یا بلندمدت تشکیل شوند.
مطالعه بیشتر: درآمدزایی از ارزهای دیجیتال
الگوی پرچم صعودی چیست؟
الگوی پرچم صعودی (Bull Flag) وقتی تشکیل میشود که روندی با حجم بالا در حال صعود است (تشکیل میله پرچم) و در نقطهای قیمت شروع به نزول با شیب کم میکند و حالت نوسانی دارد. قیمت در این محدوده تثبیت میشود. این قسمت خود پرچم را شکل میدهد. بعد از تشکیل پرچم، قیمت دوباره بهصورت صعودی درمیآید.

پس الگوی پرچم صعودی ناشی از یک حرکت صعودی پرشیب و سپس یک بازه تثبیت قیمت است. در اکثر الگوهای پرچم، موقع شکلگیری پرچم، حجم افزایش یافته و در زمان تثبیت قیمت کم میشود. درنهایت الگوی پرچم با افزایش دوباره حجم به پایان میرسد که میتواند نشاندهنده بازگشت خریداران باشد.
مطالعه بیشتر: تحلیل تکنیکال در بازار ارزهای دیجیتال
الگوی پرچم نزولی چیست؟
الگوی پرچم نزولی (Bear Flag) برعکس الگوی پرچم صعودی (Bull Flag) از یک حرکت نزولی پرشیب و سپس یک بازه تثبیت قیمت به شکل نسبتاً صعودی تشکیل میشود. موقع شکلگیری پرچم، با کاهش حجم مواجهیم و در زمان تثبیت قیمت، افزایش حجم داریم. درنهایت الگوی پرچم با کاهش دوباره حجم به پایان میرسد و به الگوی نزولی خود برمیگردد.

همانطور که گفتیم در اکثر الگوهای پرچم نزولی، موقع شکلگیری پرچم، حجم افزایش مییابد. اگر شکلگیری پرچم و افزایش حجم برای مدتی طولانی ادامه داشته باشد، دیگر الگوی پرچم نزولی نخواهد بود.
چگونگی تشخیص الگوی پرچم صعودی (Bull Flag) و الگوی پرچم نزولی (Bear Flag)
در ادامه نحوه تشخیص دو الگوی پرچم صعودی و پرچم نزولی را بهصورت مجزا توضیح میدهیم:
الگوی صعودی چه شکلی است؟
تشخیص الگوی صعودی در گامهای زیر انجام میشود:
- تشخص دسته پرچم یک روند شدیداً صعودی است که معمولاً بهخاطر پاسخ تریدرها به افزایش قیمت، با افزایش حجم همراه است.
- اگر بعد از شروع شکلگیری پرچم، روند به حرکت خود در آن جهت ادامه دهد و به حرکت صعودی خود برنگردد، الگوی ما پرچم صعودی نیست. اما اگر به روند صعودی قبلی خود برگردد پرچم صعودی است.
معمولاً الگوی پرچم صعودی (Bull Flag) زمانی تشکیل میشود که قیمت دارایی برای مدتی طولانی در مسیر مستقیم صعودی حرکت میکند که برای مدتی کوتاه وارد شکست و تثبیت قیمت میشود.
مطالعه بیشتر: روش های ترید ارز دیجیتال
الگوی نزولی چه شکلی است؟
در الگوی پرچم، تریدرها نقطه هدف را با کم کردن طول پرچم از سطح شکست نهایی به دست میآورند. گامهای زیر برای تشخیص الگوی پرچم نزولی (Bear Flag) لازم است:
- میله پرچم را که نشاندهنده اولین حرکت نزولی است و ممکن است شیب تند یا کمی داشته باشد پیدا کنید
- اگر قیمت در جهت تثبیت ادامه یافت، احتمالاً از الگوی پرچم نزولی خارج شده و در جهت معکوس به حرکت ادامه میدهد. اگر دوباره به جهت حرکت میله پرچم یعنی نزولی برگشت، نشاندهنده الگوی پرچم نزولی است.
هدف از الگوی پرچم
الگوی پرچم صعودی و پرچم نزولی ، هر دو نشاندهنده تجمع فعالان بازار در جهتهای مخالف هستند. به این معنی که، وقتی در هر دو جهت بازار حرکت وجود دارد، اگر حرکت ضعیف باشد، انتظار تعادل داریم. اما حرکتی که تند و قویتر است، این تعادل را به هم میزند.
در سناریوی پرچم صعودی، میبینید که بازار بهشدت در حال صعود است. سپس با انباشت خریداران خود پرچم شکل میگیرد. اگر حرکت به سمت پایین ضعیف باشد، روند بازگشت میکند و به تعادل برمیگردد. برعکس، وقتی در یک بازه شاهد انباشت یا تجمیع هستیم میتواند به معنی ایجاد تعادل باشد و تعداد خریداران آنقدر قوی است که بتواند فروشندگان را متوقف کند. این حالت صعودی است.
در سناریوی نزولی، شاهد کاهش شدید قیمت و به دنبال آن انباشته فروشندگان هستیم. اما خریداران نمیتوانند قیمت را از جایی که آمده برگردانند. در عوض فروشندگان بیشتر شده و نیروی منفی غلبه میکند. این مسئله نشاندهنده کنترل بیشتر فروشندگان است.
مطالعه بیشتر: چنگال اندروز چیست
مثالی از پرچم صعودی
ساختار الگوی پرچم صعودی (Bull Flag) خیلی ساده است. یک سری کندل سبز و سپس توقف را میبینیم که باعث انباشت شده است.

در تصویر زیر مثالی از حرکت سهام شرکت آمازون را در چارت 5 دقیقهای میبینید. حرکت اصلی صعودی بوده و در بازه کوتاهی متوقف میشود که خود پرچم را شکل میدهد. شکست آن باعث حرکت 100دلاری سهام میشود.

در چارت روزانه نیز میتوانیم این الگو را ببینیم. در تصویر زیر یک حرکت صعودی و سپس تثبیت قیمت را میبینید که نشاندهنده تجمع خریداران در بالای کانال است. بعد از تشکیل این الگو، قیمت از 375 به 415 رسیده است.

مثالی از پرچم نزولی
الگوی پرچم نزولی (Bear Flag) از یک سری کندل قرمز با شیب بالا و سپس یک دوره استراحت و تثبیت قیمت که معمولاً شیب افزایشی دارد و سپس شکست قیمت و به دنبال آن، کاهش مجدد قیمتها ایجاد میشود.

در تصویر زیر الگوی پرچم نزولی را میبینید که پس زا شکست، دوباره سقوط قیمت و کندلهای قرمز را داریم.

مزایا و معایب الگوی پرچم نزولی
همانطور که پیشتر گفتیم، الگوی پرچم صعودی و پرچم نزولی هردو یک الگوی ادامهدهنده است که تریدرها به کمک آن میتوانند تعیین کنند روند نزولی فعلی در چه مرحلهای قرار دارد. به بیان دقیقتر، پرچم به ما میگوید که با افزایش فشار خریداران، فاز تثبیت قیمت به اتمام رسید است. نقطه شکست نیز، سطح دقیق تعریف شده را به ما میدهد که در مثال زیر خواهید دید.
در حالت کلی، پرچم نزولی یک الگوی تکنیکال قوی است. بخصوص وقتی اصلاح قیمت در حدود 38.2درصد رخ میدهد. بنابراین اصلیترین مزیت آن نسبت ریسک به پاداش جذابی است که دارد چراکه سطوح آن کاملاً تعریفشدهاند.
ضعف این الگو در این است که فاز تثبیت و اصلاح قیمت میتواند باعث تغییر جهت روند شود. ممکن است با طولانی شدن این فاز، خریداران هم تحرک خود را از دست بدهند و فروشندگان با این فکر که این فاز، تثبیت و اصلاح نیست بیشتر شوند اما جریان، برعکس این است.
بنابراین پیشنهاد میشود روی الگوهای پرچمی که فاز تثبیت و اصلاح آنها بلند و متلاطم است و نیز آنهایی که تا بیش از 50درصد گسترش مییابند وارد نشوید.
مطالعه بیشتر: لوریج چیست
مزایا و معایب الگوی پرچم صعودی
در الگوی پرچم صعودی (Bull Flag) بهعنوان یک قانون کلی هرگز توصیه نمیشود روی یک قیمت تصادفی و به امید افزایش آن خرید کنید بلکه منتظر شکستن یک مقاومت یا کاهش قیمت باشید. الگوی پرچم صعودی موجب سادهتر شدن معامله بعد از شکست پرچم و ادامه صعود میشود. نقطه شکست، زمان مناسبی برای معامله است.
رویهمرفته این الگو، تا وقتی همهچیز خوب پیش برود، الگوی قدرتمندی برای ترید است. بخصوص اگر اصلاح قیمت در سطح 38.2درصد به پایان برسد و روند به حالت صعودی برگردد. بهاینترتیب نسبت ریسک به پاداش خوبی دارد.
ازدیگرسو، همانند الگوی پرچم خرسی اگر اصلاح تا زیر 50درصد دسته پرچم ادامه یافت، ممکن است جریان معکوس شود و هیچگاه به حالت صعودی برنگردد. قویترین اصلاحات پرچمهای صعودی در سطح 38.2درصد رخ میدهد.
برای اطلاع از قیمت تتر و خرید تتر روی کیوسک حساب کنید.
مقایسه پرچم نزولی و پرچم صعودی
الگوی پرچم صعودی و پرچم نزولی بهعنوان دو نوع الگوی پرچم، هر دو الگوهای ادامهدهنده و معکوس هم هستند که تنها در موارد زیر تفاوت دارند:
- روند رو به پایین و روند رو به بالا: پرچم صعودی و پرچم نزولی، هر دو الگوهای ادامهدهندهای هستند که وقتی قیمت سهام یا دارایی از روند از قبل تعیینشده به یک کانال موازی پولبک میکند تشکیل میشوند.
- پرچم صعودی در هنگام افزایش شدید و قوی ارزش دارایی رخ میدهد و نشاندهنده یک تحول مثبت است.
- پرچم نزولی نشاندهنده کاهش با شتاب حجم و قیمت و نیز یک علامت منفی است.
- رفتار الگوی پرچم صعودی و پرچم نزولی شامل سطوح حمایت و مقاومت، شکل پرچم، میله پرچم، نقاط شکست و هدف قیمت مشابه هم هستند.
مطالعه بیشتر: تایم فریم چیست؟

نحوه معامله با شناخت الگوهای پرچم نزولی و پرچم صعودی
مهمترین مؤلفه ترید الگوی پرچم صعودی و پرچم نزولی، نقطه ورود است. بهطورکلی توصیه میشود که قبل از هرگونه سفارش خرید یا فروش، منتظر کندلی بمانید که در نقطه بالاتر از نقطه شکست بسته میشود. اکثر تریدرها روز بعد از شکست قیمت و بسته شدن آن در خط موازی بالاتر از خط روند، به الگوی پرچم وارد میشوند.
ممکن است تریدرهای روزانه، نقطه ورود خود را چند کندل بعد از تریدهای کوتاهمدتتر قرار دهند اما در این حالت ریسک دریافت سیگنال اشتباه بالاتر میرود. باید در نظر داشته باشید که چون الگوهای پرچم الگوهای ادامهدهنده هستند نباید بعد از تشخیص این الگو بهسرعت وارد آن شوید.
مطالعه بیشتر: اشتباهات در تحلیل تکنیکال
نحوه معامله با الگوی پرچم صعودی
در مقایسه با سایر الگوهای تحلیل تکنیکال، معامله با الگوی پرچم صعودی (Bull Flag) راحتتر است چراکه استراتژی معامله بر اساس شکل پرچم ایجاد میشود. هر الگوی پرچم صعودی که برای معامله خوب باشد از این دو مؤلفه تشکیلشده:
- حد ضرر: اکثر تریدرها از جهت معکوس الگوی پرچم بهعنوان حد ضرر برای حفاظت از خودشان در مقابل حرکت قیمت در جهت مخالف استفاده میکنند. فرض کنید الگوی پرچم صعودی را برای BTC/USDT تشخیص دادهاید، اگر خط روند بالایی، 43.000دلار و خط روند پایینی، 40.000 دلار باشد، باید حد ضرر خود را زیر 40.000دلار قرار دهید.
- نقطه هدف سود: معمولاً از طول دسته پرچم برای محاسبه هدف سود استفاده میشود. فرض کنید یک الگوی پرچم نزولی را برای BTC/USDT تشخیص دادهاید، اگر 1000 دلار اختلاف داشتن باشند و نقطه ورود شکست روی 43.000 دلار باشد، هدف سود، 44.000دلار خواهد بود. داشتن نقطه هدف سود مناسب، اهمیت زیادی دارد چون اگر خوشبین باشیم ممکن است جهت حرکت قیمت قبل از اینکه سود خود را برداشت کنید، برعکس شود.
مطالعه بیشتر: سوئینگ تریدینگ چیست
نحوه معامله با الگوی پرچم نزولی
الگوی پرچم نزولی (Bear Flag) نیز درست شبیه الگوی پرچم صعودی اما در جهت معکوس کار میکنند. هر الگوی پرچم نزولی که برای معامله خوب باشد دارای سه مؤلفه زیر است:
- حد ضرر: اکثر تریدرها از سمت متضاد الگوی پرچم بهعنوان حد ضرر و برای حفاظت از خودشان در مقابل حرکت قیمت در جهت دیگر استفاده میکنند. فرض کنید یک الگوی پرچم نزولی برای BTC/USDT تشخیص دادهاید اگر خط روند بالایی، 34.000دلار و خط روند پایینی، 40.000 دلار باشد، باید حد ضرر خود را جایی نزدیکی 43.000 دلار قرار دهید.
- هدف سود: معمولاً از طول دسته پرچم برای محاسبه هدف سود استفاده میشود. فرض کنید یک الگوی پرچم نزولی برای BTC/USDT تشخیص دادهاید. اگر یک تفاوت 1000 دلاری وجود داشته باشد و نقطه ورود شکست، 43.000 دلار باشد، هدف سود، 42.000دلار خواهد بود. داشتن نقطه هدف سود مناسب اهمیت زیادی دارد چون ممکن است جهت روند حرکتی قیمت برگردد و نتوانید سود خود را برداشت کنید.
حتی وقتی شکلگیری الگوی پرچم واضح است، تضمین نیست که قیمت در جهت مورد انتظار حرکت کند. این امر در مورد ارزهای دیجیتال که نوسانات بیشتری دارند شدیدتر است. همانند بسیاری از تحلیل گران تکنیکال، شما هم بهترین نتیجه را از الگوهای پرچم چارتهای بلندمدت خواهید گرفت چراکه زمان بیشتری برای بررسی آن و تعیین استراتژی خود دارید.
مهم نیست چقدر در تشخیص الگوی پرچم صعودی و پرچم نزولی توانایی دارید، زمانهایی هستند که تریدها نتیجهبخش نیست. شناسایی الگوی پرچم در بازه زمانی طولانی همراه با مدیریت ریسک میتواند سودآفرین باشد.
مطالعه بیشتر: روند در تحلیل تکنیکال
جمع بندی
الگوی پرچم صعودی و پرچم نزولی نشاندهنده ادامه روند صعودی قبلی و پرچم نزولی نشاندهنده روند نزولی گذشته است. این پرچمها به دنبال یک حرکت تند قیمت و ایجاد یک دوره تثبیت قیمت شکل میگیرند. این الگوها پیشبینی قیمت دارایی را در آینده تسهیل میکنند. با ما در کیوسک آکادمی همراه باشید.